Pulpety z kaszy jaglanej i tofu

2021-03-29
Pulpety z kaszy jaglanej i tofu
Autor: Shutterstock Pulpety pieczone z kaszy i tofu to danie lekkostrawne i zdrowe
łatwy
50 min
4

Pulpety z kaszy jaglanej i tofu? Czy to może być smaczne? Owszem, a na dodatek zdrowe i dietetyczne, bo zamiast smażenia proponujemy pieczenie pulpetów! To wcale nie musi być nudne i tradycyjne danie!

SKŁADNIKI

  • pół szklanki kaszy jaglanej - 100 g,
  • kostka tofu wędzonego - 200 g,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 jajko (jeśli chcesz możesz zrezygnować z dodatku jajka, wówczas konsystencja klopsików będzie bardziej zwarta),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • sól, pieprz, pietruszka, tymianek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z przepisem.
  • Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Dodaj do kaszy rozdrobnione tofu, przesmażoną cebulkę, oba rodzaje mąki, jajko i przyprawy.
  • Masę wyrób rękami, formuj nieduże klopsiki, które potem piecz przez 20 minut w temperaturze 180ºC.