KOBIETA Przepisy kulinarne
SUPER EXPRESS.pl kobieta przepisy kulinarne mięsne Przepisy na pyszne pasztety na Wielkanoc

Przepisy na pyszne pasztety na Wielkanoc

10.03.2015, godz. 15:00
pasztet
foto: gotujmy.pl

Wkrótce Wielkanoc! Na świątecznym stole nie może zabraknąć domowych pasztetów. Prezentujemy przepisy na pyszne wielkanocne pasztety.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć m.in. domowej roboty pasztetów. Można je zrobić nie tylko z mięsa, ale także np. z cukinii! Oto przepisy na pyszne i nietypowe pasztety wielkanocne.

Pasztet drobiowy z żurawiną

Składniki: 3 kg udek z kurczaka, 300 g wątróbki drobiowej, kajzerka, 3 jajka, 3 łyżki żurawiny, 2 łyżki majeranku, 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu, 4 ząbki czosnku, cebula, marchewka, pietruszka, 1/4 selera, kawałek pora, 4 suszone grzyby, liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, woda, 1/2 szklanki bulionu mięsnego, sól i pieprz

Mięso umyj i włóż do ganka. Zalej wodą i dodaj wszystkie składniki (poza: wątróbką, bułką, żurawiną i czosnkiem). Gotuj, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Po wyjęciu i przestudzeniu ściągnij skórę i resztki tłuszczu. Wyłów warzywa do miseczki. Odlej część ugotowanego wywaru, będzie ci potrzebna do namoczenia bułki i dodania do mięsnej masy.

Do wywaru wrzuć wątróbkę i gotuj około 10 minut. Żurawinę wyłóż na sitko i przepłucz ciepłą wodą. Zmiel mięso, wątróbkę, warzywa, czosnek i namoczoną bułkę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj majeranek, jajka i żurawinę. Dolej pozostały wywar i dokładnie wymieszaj. Wyłóż formę do pieczenia papierem. Ubij mocno masę i piecz w piekarniku około 20 minut w 200 stopniach. Następnie zniż temperaturę do 170 stopni i piecz, aż wierzch pasztetu ładnie się przypiecze. Po upieczeniu wyjmij z formy, układając spodem do góry.

Pasztet z cukinii

Składniki: 3 szklanki grubo startej, dobrze odciśniętej cukinii, 2 szklanki bułki tartej, 200 g startego żółtego sera, 1/4 szklanki oleju, drobno pokrojona cebula, 3 żółtka, 3 białka ubite na pianę, 2 ząbki rozgniecionego czosnku, szczypta majeranku, łyżka posiekanej natki pietruszki, 200 g oczyszczonych pieczarek drobno pokrojonych, pieprz i sól

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Podduś pieczarki na patelni, aby odparować z nich wodę. W dużej misce wymieszaj: cukinię, bułkę tartą, ser, olej, cebulę, żółtka, pieczarki, pietruszkę i przyprawy. Dodaj ubite na pianę białka i delikatnie wymieszaj. Możesz dodać więcej bułki tartej, jeśli masa wydaje ci się zbyt mokra.

Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia i przełóż do niej masę. Piecz przez około godzinę, aż wierzch będzie brązowy. Odstaw pasztet do wystygnięcia.

Zobacz też: 5 przepisów na wielkanocne faszerowane jajka

Pasztet mieszany z suszonymi pomidorami

Składniki: 3 gęsie piersi, 1 kg łopatki wołowej, 50 dag wątróbki drobiowej, 50 dag boczku, 5 jaj, 3 cebule, 5 płatów pomidorów suszonych w oliwie, 2-3 czerstwe kajzerki, 3 liście laurowe, ziele angielskie, 10 dag klarowanego masła, 4 plastry słoniny, łyżka pieprzu zielonego lub czerwonego, gałka muszkatołowa, imbir, papryka w proszku, pieprz i sól

Umieść w garnku gęsie piersi, pokrojoną wołowinę i boczek. Dodaj przyprawy i podlej 2 szklankami wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż wołowina będzie miękka. Zalej kajzerki wodą. Ugotowane mięso wyjmij i odsącz. Zmiel je dwa razy.

Włóż na chwilę wątróbkę do gorącego wywaru. Zeszklij na maśle cebulę. Odciśniętą bułkę, odcedzoną wątróbkę i podsmażoną cebulę zmiel razem. Połącz ze sobą dwie masy. Mieszając, dodawaj roztrzepane jajka i pieprz. Masę przypraw: gałką muszkatołową, papryką, imbirem, pieprzem oraz solą.

Wyłóż 1/3 masy do keksówki wyścielonej folią aluminiową. Następnie ułóż wartstwę z połowy suszonych pomidorów. Przykryj je kolejną częścią masy mięsnej i ponownie połóż warstwę pomidorów. Na sam wierzch wyłóż pozostałe mięso i przykryj słoniną pokrojoną w paski. Piecz 45-60 minut w temp 200 stopni.

Sprawdź: Przepisy na pyszne WIELKANOCNE MAZURKI

Pasztet z jajek

Składniki: 12 jajek ugotowanych na twardo, 1/2 kg pieczarek, 1/2 szklanki startego żółtego sera, puszka groszku konserwowego, duża cebula, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1/2 szklanki majonezu, 3 łyżki bułki tartej, 3 dag masła, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, posiekany pęczek szczypiorku, bułka tarta

Umyj i oszczyść pieczarki. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Podsmaż też pieczarki.

Ugotuj 10 jaj. Obierz i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach. Wymieszaj z pieczarkami i cebulką. Do masy jajecznej dodaj: drobno posiekany szczypiorek, starty żółty ser, groszek konserwowy, majonez i śmietanę. Wbij dwa surowe jajka, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Przygotuj naczynie żaroodporne do pieczenia. Wysmaruj je tłuszczem, posyp bułką tartą i wyłóż przygotowaną masę. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około godzinę.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Źródło: Julia Tryzno
Więcej stylu życia
REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: