Śledzie są nieodzownym elementem każdego wigilijnego stołu i zarazem są też jedną z ulubionych przystawek wielu Polaków. Jest oczywiście mnóstwo sposobów na ich przyrządzenie - z cebulą, po kaszubsku czy w śmietanie. My dziś przedstawiamy wam sprawdzony przepis na wyśmienite śledzie w śmietanie. Potrzebujesz: 250 g śledzi Matjasów, 1 cebuli, 3 ogórków konserwowych, 1 kwaskowego jabłka, szczyptę posiekanej natki pietruszki, cukru, białego pieprzu, octu, 1 szklanki śmietany 18% oraz 3 łyżek majonezu. Śledzie należy przez kilka godzin (około 4) moczyć w mleku. Następnie je osusz, pokrój w paski, skrop sokiem z cytryny i posyp pieprzem. Posiekaj cebulę, ogórki i jabłko w drobną kostkę i wymieszaj je z majonezem oraz śmietaną. Możesz dodać cukier do smaku. Zalej tym sosem śledzie i odstaw do lodówki na dobę. W ten wydobędziesz najlepszy smak tej potrawy.
Zobacz: Kutia - tradycyjne danie wigilijne. Srawdź przepis
Przeczytaj też: Przepis na wigilijny barszcz czerwony