KOBIETA Moda i uroda Testy i recenzje Zdrowie i psychologia Dom i wnętrza Przepisy kulinarne

Kruszon truskawkowy

Redakcja
kruszon
Opis:
  • 75 dag truskawek,
  • 1,5 l białego wina lub szampana,
  • 75 ml likieru pomarańczowego,
  • 400 ml wody mineralnej,
  • po 1 pomarańczy i cytrynie,
  • 10 dag cukru
Sposób przygotowania
Cytrusy dokładnie myjemy, a następnie polewamy wrzątkiem, osuszamy i kroimy razem ze skórką na plasterki. Truskawki dokładnie myjemy i obieramy z szypułek. Owoce wkładamy do wazy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 10 minut, po czym wlewamy połowę wina z likierem pomarańczowym. Delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem wlewamy pozostałe wino i dobrze schłodzoną wodę mineralną. Kruszon podajemy w wysokich szklankach razem z owocami.*
Znajdź nas: