KOBIETA Moda i uroda Testy i recenzje Zdrowie i psychologia Dom i wnętrza Przepisy kulinarne
Se.pl styl życia przepisy kulinarne napoje Jak się robi piwo? CIEKAWOSTKI

Jak się robi piwo? CIEKAWOSTKI

19.07.2011, godz. 10:44
Piwo
Piwo foto: Brak agencji

Piwo powstało 11 000 lat temu, a mimo to po dziś dzień nie traci na popularności. Zanim złoty trunek trafi do naszego brzucha musi przejść masę procesów takich jak zacieranie czy wirowanie.

Wszystko zaczyna się od tzw. zacierania. Wysuszone i skiełkowane ziarna słodu jęczmiennego miesza się z wodą zachowując przy tym odpowiednią temperaturę. Następnie zacier trafia do zbiornika z mieszadłem. Gdy filtrowanie dobiega końca zacier zmienia się w tzw. brzeczkę. Własnie teraz trafia do niej chmiel. Jego ilość zależy od czego czy piwo ma być mocno goryczkowe, czy aromatyczne. Następnie brzeczka trafia do wirówki pod dużym ciśnieniem. Wirowanie odbywa się z zawrotną prędkością. To wszystko ma na celu pozbycia się zanieczyszczeń.

Chłodną brzeczka popmuje się do fermentatorów, gdzie spędza tydzień w temperaturze 10 - 12° C. Teraz pora na dodanie drożdży, które przetworzą cukry na alkohol. Podczas tego procesu ważna jest degustacja. Aby trunek zyskał pełnie swej jakości, musi trafić do tzw. tanków leżakowych. Spędza tam od 6 tygodni do nawet 3 miesięcy. Przychodzi czas na filtrowanie w celu usunięcia zawiesiny pofermentacyjnej. Płyn przepuszcza się przez maszynę, która używa do tego ziemi okrzemkowej. Od piwa zależy czy jest ono pasteryzowane, czyli konserwowane przy pomocy wysokiej temperatury. W między czasie ogromna zmywarka czyści butelki zwrotne z brudów.

Nasz piwo trafia na taśmociąg, gdzie jest butelkowane, kapslowane i etykietowane. Proces ten przebiega bardzo szybko. Piwo trafia do około 17 tys. butelek jednego dnia. Na końcu linii produkcyjnej stoją butelki takie same jak na pułkach w sklepie.

Ciekawostki:

Warto pamiętać, że piwa należy słuchać. Pękanie pęcherzyków piany mówi nam czy składniki podczas produkcji były dobrej jakości.

Często w gigantycznych browarach oszczędza się słód, chmiel itp. Koszt jednego piwa liczony jest tam w groszach a w małych browarach w złotówkach.

Do produkcji własnego piwa potrzebne jest posiadanie dużego budynku, taśmy produkcyjnej oraz maszyn (koszt 1 - 2 mln zł.).Potrzebny też jest doświadczony piwowar i silna wola, aby nie wypić wszystkiego samemu.

autor: Rafał Olczak zobacz inne artykuły tego autora
REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: