KOBIETA Moda i uroda Testy i recenzje Zdrowie i psychologia Dom i wnętrza Przepisy kulinarne

Ratafia tutti frutti

Redakcja
tuttifrutti
Opis:
  • 2,5 kg świeżych owoców sezonowych:
  • truskawek, malin, jagód, poziomek, wiśni, agrestu, porzeczek, moreli, śliwek,
  • 35 dag owoców suszonych: rodzynków, dzikiej róży, głogu,
  • 30 dag owoców cytrusowych: pomarańczy i cytryn,
  • 1,25 l syropu cukrowego z 1,25 kg cukru,
  • 4 l spirytusu o mocy 70 proc.
Sposób przygotowania
Przygotowujemy duży gąsior lub słój. W miarę dojrzewania wrzucamy umyte i wydrylowane, jeśli trzeba, owoce zaczynając od truskawek. Większe gatunki, jak jabłka czy śliwki kroimy na mniejsze kawałki.

Partia jednego gatunku miękkich, sezonowych owoców nie powinna przekraczać 25 dag. Wyjątek można zrobić tylko dla wiśni - ok. 35 dag. Owoce suszone i cytrusy możemy dodać w dowolnym momencie do gąsiora. Każdą partię owoców zalewamy 250 ml spirytusu o mocy 70 proc. Lekko mieszamy i bardzo szczelnie korkujemy lub zakręcamy do momentu, kiedy następna partia owoców będzie gotowa. W październiku, gdy już wszystkie gatunki owoców znajdą się w gąsiorze, zlewamy ,nalew" do innego czystego naczynia. Dodajemy syrop z cukru rozpuszczonego w wodzie, mieszamy, filtrujemy i rozlewamy do butelek, które odstawiamy do leżakowania na minimum 3 miesiące.

Znajdź nas: