Zupy wciąż wydają się niedoceniane, a przecież są pyszne, pożywne i rozgrzewające! Zupy z różnych warzyw to doskonały pomysł na posiłek każdego zimowego dnia. My przedstawiamy wam 5 przepisów na smakowite i rozgrzewające zupy!
1. Zupa krem z dyni
Składniki:
- 2 niewielkie dynie
- litr bulionu
- koper włoski
- jabłko
- pestki słonecznika
Dynie, koper i jabłko piec w rozgrzanym piekarniku (do 220 st. C) przez 45 minut. Dynie oczyścić z pestek, wszystkie produkty zblendować i dodać do bulionu. Gotową zupę wystarczy posypać pestkami słonecznika. Można jeść z zapiekaną bagietką.
2. Francuska zupa cebulowa
Składniki:
- 1 kg cebuli
- 1 łyżka tymianku
- litr bulionu
- 2 łyżki koniaku
- 2 łyżki cukru
Cebule obrać i pokroić, udusić w garnku wraz z cukrem. Dodać bulion i pozostałe składniki. Podawać z zapiekaną bagietką.
3. Zupa grzybowa
Składniki:
- litr bulionu
- 350 g świeżych grzybów
- 10 szalotek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka rozmarynu
Posiekać czosnek, grzyby pokroić, cebulki obrać, ale nie siekać. Podsmażyć czosnek i cebulki przez 10 minut. Dodać rozmaryn, grzyby, sól i bulion. Gotować 5 minut. Przed podaniem posypać rozmarynem.
4. Zupa z kurczakiem i ziemniakami
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 3 duże piersi z kurczaka
- sól i pieprz
- 1 mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka tartego imbiru
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki ziaren kolendry
- litr bulionu
- 3 piersi z kurczaka
- 250 g ziemniaków w plasterkach
Usmaż piersi kurczaka na oleju przez 10 minut. Wyłóż go na talerz, a w naczyniu usmaż cebulę, czosnek, imbir. Dodaj pastę pomidorową, kurkume, kolendrę. Gotuj 4 minuty. Dodaj kurczaka i bulion. Wszystko duś ze sobą, aż kurczak będzie bardzo miękki. Dodaj ziemniaki i gotuj wszystko razem.
5. Zupa z pieczonego kalafiora
Składniki:
- 1 kalafior
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 litr bulionu
- sól i pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
W naczyniu żaroodpornym wymieszaj różyczki kalafiora z czosnkiem, cebulą, tymiankiem, cayenne i skrop oliwą. Wszystko piecz w temperaturze 220 st. C. Piecz, aż warzywa będą miękkie. Wymieszaj je potem z bulionem i gotuj przez kilka minut. Zblenduj wszystkie składniki.
Zobacz: Przygotuj sama przepyszne CIASTECZKA Z WRÓŻBĄ na andrzejki!
Przeczytaj też: Przepis na świąteczny sernik! Najlepszy!