KOBIETA Przepisy kulinarne

Chleb włoski z oliwkami

Redakcja
3_farsze_do_pierogow
Opis:
  • Rozczyn:
  • 40 dag mąki
  • 2,5 dag drożdży
  • 400 ml wody
  • Ciasto:
  • 60 dag mąki
  • 2 dag soli (2/3 płaskiej łyżki)
  • 90 ml oliwy z oliwek
  • 110 ml wody
  • 25 dag posiekanych czarnych oliwek
Sposób przygotowania
Z mąki, drożdży i wody (wg proporcji) przyrządzamy rozczyn i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, sól, oliwę z oliwek, wodę i drobno posiekane, odsączone oliwki. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odstawało od ręki. Odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia, po czym zbijamy na blacie, a następnie dwukrotnie rozkładamy je na pół i składamy w kulę. Znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Z ciasta formujemy bochenki, układamy na wysmarowanej oliwą blasze lub wkładamy do foremek i jeszcze raz czekamy, aż wyrośnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 250 st. C, do ładnego zrumienienia skórki. Trzeba liczyć około 15 minut na każde 20 dag ciasta. Wypieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do odparowania na minimum pół godziny. Oliwki można zastąpić posiekanymi suszonymi pomidorami z zalewy oliwnej i serem parmezanem.
Znajdź nas: