KOBIETA Przepisy kulinarne

Chleb z jajkiem

Redakcja
chleb_z_jajkiem_db
Opis:
  • 25 dag mąki
  • 1 op. drożdży instant
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 10 dag wędzonej, surowej szynki
  • 1 mała czerwona papryka
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 dag żółtego sera
  • 10 dag łuskanych pestek słonecznika
  • 4-5 jaj ugotowanych na twardo
Sposób przygotowania
Przesianą mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, następnie wlewamy wino i olej (w temperaturze pokojowej), dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wędlinę, obraną paprykę i ser kroimy w drobne paseczki lub kostkę. Do wyrośniętego ciasta dodajemy jajka i sól. Zagniatamy, dodając pod koniec posiekane dodatki i zioła. Przekładamy połowę ciasta do natłuszczonych foremek keksowych. Układamy wzdłuż ugotowane i obrane ze skorupek jaja na twardo i szczelnie przykrywamy drugą połową ciasta. Chleb pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st. C. Po upieczeniu otwieramy piekarnik i jeszcze trzymamy w środku chleb przez około 10 minut, a dopiero później wyjmujemy. Kroimy po przestudzeniu.
Znajdź nas: