KOBIETA Przepisy kulinarne

Gniazda wielkanocne

Redakcja
gniazda_wielkanocne_db
Opis:
  • 50 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • 1/4 l letniego mleka
  • 5 dag masła
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 5 dag cukru
  • żółtko do smarowania
  • 15 jajek ugotowanych na twardo
Sposób przygotowania
Z kilku łyżek mąki, mleka i drożdży przygotowujemy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Dodajemy resztę mąki, stopione masło, sól, cukier, jajko i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, po czym dzielimy na kawałki o wadze około 5 dag. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy wałki długości około 50 cm. Następnie skręcamy je spiralnie, tworząc owalne gniazdo nieco większe od jajka. Końce wałków zawiązujemy i przyciskamy do reszty ciasta. Gniazda delikatnie przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, smarujemy rozmąconym żółtkiem, a w środek wciskamy ugotowane na twardo jajko. Blachy z gniazdami odstawiamy jeszcze na 10 minut, następnie wkładamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 210 st. Po upieczeniu i ostudzeniu jajka malujemy farbami wodnymi, tworząc malowniczą, świąteczną całość.
Znajdź nas: