KOBIETA Moda i uroda Testy i recenzje Zdrowie i psychologia Dom i wnętrza Przepisy kulinarne

Grzanki pana Marriotta

Redakcja
grzanka_pana_mariotta
Opis:
  • Bułeczki: 1 kg mąki,
  • 3 dag drożdży,
  • 2 dag soli,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 50 ml oleju,
  • 1/2 l wody.
  • Farsz: 75 dag szynki konserwowej,
  • 30 plasterków sera cheddar,
  • 4 pomidory,
  • 1/2 sałaty lodowej,
  • 15 łyżek sosu tatarskiego.
Sposób przygotowania
Z drożdży, wody i połowy mąki przygotowujemy rozczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po godzinie łączymy z pozostałymi składnikami i lekko wyrabiamy. Formujemy 15 podłużnych bułeczek. Pieczemy w temp. 200 st. C. Można też użyć małych, kupionych w sklepie chałek.

W trakcie pieczenia bułeczek szynkę kroimy na cienkie plastry i grillujemy lub podsmażamy na patelni teflonowej. Pomidory po umyciu kroimy w plastry, a sałatę lodową siekamy w drobny makaronik.

Bułeczki po wystudzeniu kroimy w poprzek, smarujemy masłem i na każdej połówce kładziemy po plastrze szynki, sera, plasterku pomidora. Takie grzanki opiekamy w dobrze nagrzanym piekarniku, a gdy ser zacznie się złocić wyjmujemy, posypujemy sałatą lodową, polewamy sosem tatarskim i łączymy w całość. Podajemy przekrojone po przekątnej na trójkąty. Podajemy gorące.

Łatwy sos tatarski: 1/2 szklanki majonezu, 2 małe posiekane korniszonki, 2-3 posiekane grzybki marynowane, cukier, pieprz do smaku. Majonez dokładnie mieszamy z posiekanymi marynatami (wg gustu) i doprawiamy do smaku cukrem i pieprzem.

Znajdź nas: