KOBIETA Przepisy kulinarne

Libański chleb pita

Redakcja
libanski_chleb_pitta_wg
Opis:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • ok. 1,5 szklanki dobrze ciepłej wody
Sposób przygotowania
W odrobinie ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem. Dodajemy mąkę, wlewamy pozostałą wodę, sól i zagniatamy dosyć elastyczne i twarde ciasto, jak na pierogi. Odstawiamy na 10 minut, a następnie kroimy na kawałki wielkości małej pięści i odstawiamy na 10-15 minut. Następnie każdy kawałek rozwałkowujemy na cienki placek i znowu odstawiamy na 10 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, aż nabierze złotej barwy (ok. 6-7 min). Podajemy świeżo upieczone do wszystkich dań, poczynając od zakąsek, przez zupy, a na daniach głównych kończąc.
Znajdź nas: