KOBIETA Moda i uroda Testy i recenzje Zdrowie i psychologia Dom i wnętrza Przepisy kulinarne

Wieniec wielkanocny

Redakcja
wieniec_wielkanocny_db
Opis:
  • 25 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1/8 l letniego mleka
  • 5 dag masła
  • 2,5 dag cukru
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli
  • cukier, żółtko i słupki migdałów do wykończenia wieńca
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy do miski, a we wgłębieniu przygotowujemy rozczyn wkruszając drożdże i wlewając mleko. Mieszamy z niewielką ilością mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy stopione masło, jajko, cukier i sól i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odstawało od dłoni i naczynia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Dzielimy ciasto na pół. Z każdej części toczymy wałek, następnie splatamy ze sobą, tworząc okrągły wieniec. Smarujemy rozmąconym żółtkiem, posypujemy słupkami migdałów, cukrem i kropimy rumem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C przez 45-50 minut.
Znajdź nas: