Przecier pomidorowy na zimę: jak zrobić przecier z pomidorów?

2021-09-08
Przecier pomidorowy [przepis]: jak zrobić przecier z pomidorów na zimę?
Autor: thinkstockphotos.com Przecier pomidorowy przyda się do sosów czy klasycznej zupy pomidorowej
średni
50 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne pomidory to symbol końca lata. Warto w tym czasie przyrządzić jak najwięcej przetworów z pomidorów na zimę. Podajemy łatwy przepis na przecier pomidorowy. Taki domowy przecier jest niesamowicie aromatyczny i znacznie zdrowszy od sklepowego, a ugotowana na nim pomidorówka smakuje nieziemsko.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory umyć, pokroić w cząstki. Włożyć do rondla i rozgotować.
  • Miazgę przetrzeć przez sito, by odrzucić skórki i pestki.
  • Przetarte pomidory ponownie włożyć do rondla, zagotować, dodać sól i cukier.
  • Gorącym przecierem napełniać uprzednio umyte i wygotowane lub wyprażone w piecyku słoiki.
  • Słoiki zamknąć i pasteryzować 25 minut w temperaturze 90 st. C.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?

Sprawdź inne przepisy na przetwory z pomidorów!

Domowy ketchup: jak go zrobić?

Podajemy sprawdzony przepis

Mrożenie pomidorów: jak mrozić pomidory na zimę?

Domowe suszone pomidory: przepis + WIDEO

Sprawdź w galerii przepis na pyszny makaron z pomidorami!