Se.pl styl życia przepisy kulinarne PRZECIER POMIDOROWY, przepis - jak zrobić przecier z pomidorów na zimę

PRZECIER POMIDOROWY, przepis - jak zrobić przecier z pomidorów na zimę

27.09.2011, godz. 16:47 / aktualizacja 24.08.2013, godz. 14:06
Pomidory
foto: EAST NEWS

Przecier pomidorowy
Koszt: 21 zł

Składniki: 5 kg pomidorów, 3 łyżki cukru, 3 łyżki soli.

Sposób przygotowania: Pomidory umyć, pokroić w cząstki. Włożyć do rondla i rozgotować. Miazgę przetrzeć przez sito, by odrzucić skórki i pestki. Przetarte pomidory ponownie włożyć do rondla, zagotować, dodać sól i cukier.

Gorącym przecierem napełniać uprzednio umyte i wygotowane lub wyprażone w piecyku słoiki. Słoiki zamknąć i pasteryzować 25 minut w temperaturze 90 st. C.

REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: