gazpacho, chłodnik, zupa, przekąska

i

Autor: Eastnews

Idealny posiłek na lato, czyli PRZEPIS na gazpacho z pomidorów

2015-08-21 17:00

Gazpacho jest to hiszpańska zupa, która nie wymaga gotowania. Jest podawana na zimno. Nie dość, że jest przepyszna, to idealnie spełni swoją rolę, chłodząc cię w upalne dni. Ten tradycyjny hiszpański posiłek świetnie sprawdza się w polskiej kuchni. Jest prosty do zrobienia, tani i oryginalny. Przygotowując go, na pewno zachwycisz najbliższych.

Gazpacho możesz przygotować z różnych, surowych warzyw. Przedstawimy ci najlepszy, według nas przepis, czyli gazpacho przygotowane z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na przyjęcia bądź na obiad dla rodziny w upalne dni. Przepis możesz modyfikować wedle własnych upodobań smakowych. Baw się gotowaniem, zmieniając proporcje, przyprawy bądź dokładając własne składniki. Na początek, zanim dojdziesz do wprawy zachęcamy do zastosowania poniższego przepisu. Będziesz potrzebować: 6-7 dojrzałych pomidorów malinowych, około 150 g białego chleba (najlepiej z piekarni, nie paczkowanego), 2 ząbki czosnku, paprykę, bazylię (do dekoracji), oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Jak przygotować zupę? Pokrój chleb w kromki, odetnij skórkę i zalej w misce niewielką ilością wody. Sparz pomidory, obierz ze skórki. Pokrój paprykę i czosnek (możesz go wycisnąć w wyciskarce). Blenderem zmiksuj wszystkie składniki. Dodaj do nich trochę oliwy i niewielką ilość octu. Gdy wszystkie składniki zupy będą zblendowane, dopraw ją solą i pieprzem. Twoje gazpacho jest gotowe! Wstaw je na godzinę do lodówki. Przed podaniem na wierzch dolej do naczyń trochę oliwy i udekoruj bazylią. Smacznego!

Zobacz też:Szybka i prosta przekąska! Przepis na polędwiczki z kurczaka

Przeczytaj też:Hummus

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki