KOBIETA Przepisy kulinarne

Paszteciki w cieście drożdżowym

Mieczysława Sołtysik
26668628
Opis:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 8 dag margaryny
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1/2 kg kiełbasek koktajlowych (lub 8 cienkich parówek przekroić na 3 części)
  • 3 łyżki mleka
  • cukier
  • sól
  • szczypta kminku
Sposób przygotowania

Robimy rozczyn z drożdży (mąka, ciepłe mleko, szczypta cukru i drożdże - ucieramy w garnuszku i odstawiamy do wyrośnięcia). Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy 1 żółtko i 1 całe jajko, wyrośnięte drożdże, sól i tyle śmietany, by ciasto było dość gęste.

Dyskretne porady ekspertów SE.pl: Kamasutra - czyli nowe, odkrywcze pozycje miłosne

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wałkujemy (na ok. 0,5 cm) i dzielimy na prostokąty długości parówek. Każdą kiełbaskę kładziemy na prostokącie ciasta i zlepiamy brzegi, smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem. Układamy na blasze zlepieniem w dół. Pieczemy na blasze wysmarowanej margaryną, w temp.180 st.C przez ok. 25 min.

Czytelniczki SE.pl polecają: Spis najlepszych, sprawdzonych diet

Podajemy gorące lub zimne jako dodatek do czerwonego barszczu. Z podanego przepisu wychodzi około 24 pasztecików, w zależności od długości kiełbasek. Doskonale nadają się na domowe przyjęcie lub sylwestrową prywatkę. Życzę smacznego.

Znajdź nas: