KOBIETA Przepisy kulinarne

Penne z warzywami na 10-12 osób

Dominik Głowacki, kuchmistrz z restauracji ,Wenecja" w Warszawie
77894234
Opis:
  • 2 paczki makaronu penne
  • 100 ml oliwy
  • 5 ząbków czosnku
  • 15 dag pieczarek
  • 1 puszka karczochów
  • 1 cukinia
  • 1 słoik szparagów
  • po 1 czerwonej i pomarańczowej papryce
  • 1 słoiczek czarnych oliwek
  • 1 mały słoiczek kaparów
  • 20 dag brokułów ugotowanych na półtwardo na parze
  • 3 puszki pomidorów pokrojonych bez skórki
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • ruccola lub natka pietruszki
Sposób przygotowania

Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekany czosnek nie dopuszczając do zrumienienia. Dodajemy pokrojone w plastry karczochy, pieczarki w plastrach, paprykę pokrojoną w paski i szparagi przekrojone na pół.

Portal SE.pl: Plotki z życia gwiazd, miłość, rozstania, seriale telewizyjne

Delikatnie mieszamy podgrzewając całość, po czym dodajemy pomidory, oliwki, kapary, a na końcu cukinię pokrojoną w paseczki lub plastry i brokuły. Razem gotujemy około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Oddzielnie ugotowany na półtwardo (al dente) makaron przed podaniem wrzucamy do gorącego sosu.

Dyskretne porady ekspertów SE.pl: Kamasutra - czyli nowe, odkrywcze pozycje miłosne

Delikatnie mieszamy i rozkładamy na talerze. Całość dekorujemy ruccolą lub natką pietruszki i liśćmi bazylii.

Znajdź nas: