KOBIETA Przepisy kulinarne

Tarteletki drobiowo-paprykowe

Redakcja
30422728_
Opis:
  • Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka od kawy soli
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • Farsz:
  • 30 dag mięsa z pieczonego kurczaka
  • po 1 papryce zielonej i czerwonej
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 dag masła
  • po 1 łyżeczce natki pietruszki i suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy na stolnicy z solą. Dodajemy zimne posiekane masło. Szybko zagniatamy ciasto dodając wodę. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po schłodzeniu rozwałkowujemy i wykrawamy 8-10 okrągłych placuszków, którymi wykładamy wysmarowane tłuszczem foremki.

Portal SE.pl: Plotki z życia gwiazd, miłość, rozstania, seriale telewizyjne

Przykrywamy folią, obciążamy fasolą i pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C. Mięso z kurczaka rozdrabniamy, cebulę kroimy na talarki. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie krążki lub paseczki. Na rozgrzanym maśle przesmażamy delikatnie cebulę ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodajemy mięso z kurczaka, a następnie paski papryki i koncentrat pomidorowy.

Dyskretne porady ekspertów SE.pl: Kamasutra - czyli nowe, odkrywcze pozycje miłosne

Wszystko smażymy przez 1 minutę, po czym odstawiamy z ognia. Jajko rozbijamy ze śmietaną dodając przyprawy i zioła. Łączymy z kurczakiem w jarzynach i delikatnie całość mieszamy. Masą wypełniamy tarteletki, które pieczemy w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st. C.

Znajdź nas: