Rosół, zupa

i

Autor: Marcin Smulczyński Rosół

Przepis na rosół bez mięsa i warzywny gulasz!

2015-10-28 12:44

Czy można ugotować rosół bez mięsa? Czy warzywny gulasz jest trudny do zrobienia? Zobaczcie nasze przepisy i przekonajcie się, że zdrowo i bez krzywdzenia zwierząt też można zjeść sycący obiad!

Zacznijmy od tego, jak przygotować pyszny i rozgrzewający rosół bez użycia mięsa! Najpierw wlej do garnka 2,5 litra wody, a następnie przygotuj:

2 cebule
3-4 średnie marchewki
2 pietruszki
1 duża bulwa selera
liście pora
łyżka oleju
4 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
4 liście laurowe
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki kurkumy
2 łyżki sosu sojowego
sól

Nastaw wodę w dużym garnku. Następnie zacznij dodawać warzywa: przekrój je, ale nie obieraj ze skórek. Cebule przypiec w piekarniku, ale pamiętaj, by uprzednio je obrać - skórki dodaj do wywaru, dodadzą koloru! Garnek musi być przykryty, a zupa ma się gotować przynajmniej 3 godziny! Pamiętaj, żeby doprowadzić ją do wrzenia, a potem trzymać już tylko na małym ogniu.

Zobacz: Pyszna sałatka z soczewicą i ciecierzycą! Przygotuj ją na ciepło!

A teraz przepis na gulasz warzywny.

100 g soczewicy
3 ziemniaki
brokuł, kalafior
papryka
seler
pieczarki (jeśli macie ochotę dodać pomidora lub fasolkę szparagową - można składniki wymieniać. Podobnie jak zamiast ziemniaków można dać ryż).
marchewka
pietruszka
cebula
sok pomidorowy
kurkuma, kminek, słodka papryka

Zaczynamy od namoczenia soczewicy na noc w lodówce. Niestety minimalny czas moczenia to 12 godzin! Dopiero kiedy mamy soczewicę w odpowiedniej postaci możemy zacząć gotowanie. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulkę. Dodajemy ząbek czosnku i marchewkę oraz pietruszkę. Po chwili zalewamy około 300 ml wody. Dodajemy sól, liście laurowe (opcjonalnie), soczewicę i kurkumę z kminkiem.

Następnie dodajemy ziemniaki - około 3 średniej wielkości bulw orz pozostałe warzywa. Dodajmy trochę pieprzu i... szklankę soku pomidorowego! Po skompletowaniu wszystkich składników gotujemy je do miękkości - 40-50 minut.

Smacznego!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki