śledź, ryba

i

Autor: East News

Przepisy na ostatki. Co zrobić do jedzenia na ostatnią imprezę karnawału?

2016-02-09 16:00

Ostatki już dziś, we wtorek 9 lutego. Przygotowujesz imprezę lub spotkanie ze znajomymi? Z tej okazji zrób pyszne jedzenie i przekąski! Oto przepisy na ostatki. Sprawdź, co zrobić do jedzenia na ostatnią imprezę tegorocznego karnawału.

Śledzie pod pierzyną

8 filetów śledziowych
3 pęczki szczypiorku
1 słoik majonezu
pół opakowania śmietany kremówki
1 słoik buraków ćwikówych
3 jabłka
sopk z cytryny
pieprz ziołowy
sól

Śledzie pokrój w małą kostkę. Buraki zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę. Jabłka obierz, zetrzyj na tarcy i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Dodaj pieprz ziołowy. Pora na sos! Śmietanę ubij na sztywną z dodatkiem soli. 1/3 wymieszaj z sokiem z buraków i dodaj majonez. Potrawę masz prawie gotową, teraz czas na ułożenie. Salatarkę wysmaruj sosem, na to nałóż posiekany szczypiorek, jabłka i ponownie nałóż sos. Potem warstwami układaj śledzie i buraczki.

Koreczki śledziowe

40 dag śledzi w oleju
1 cytryna
25 dag suszonych śliwek
natka pietruszki (kilka listków)
pół opakowania chleba tostowego

Śledzie wyjmij z oleju i pokrój na nieduże paski. Śliwki umy i osusz. Nie mogą mieć pestek, więc je usuń. Następnie pokrój śliwki na ćwiartki. Cytrynę potnij w cienkie plastry, a każdy plaster w ósemki. Zrób tosty z chleba i następnie każdy tost pokrój na cztery części. Ćwiartki śliwek owijaj paskiem śledzia, wbij na wykałaczkę i przytwierdź do kawałków tosatów. Na górę wbij cytrynę. Koreczki ozdób listkami pietruszki.

Sałatka śledziowa poznańska

Filety ze śledzia w oleju (4 szt.);
5 ziemniaków sałatkowych;
5 jajek;
2 ogórki konserwowe;
4 łyżki majonezu;
pęczek natki pietruszki;
sól i pieprz

Wyszoruj ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości, następnie ostudź, obierz i pokrój w kosteczkę. Jajka ugotuj na twardo (1 odłóż, bo będzie dekoracją), ostudź i pokrój w kostkę. Pokój w kostkę śledzie i ogórki. Posiekaj natkę. Starannie wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Najlepiej smakuje schłodzona!

Śledź w kremie z mleczu

Filety śledziowe (5 szt.);
olej słonecznikowy 0,5 l;
1 cebula;
1 cytryna
szklanka majonezu;
pół szklanki kwaśnej śmietany;
mlecz ze śledzia 2 szt.;
łyżka octu spirytusowego;
pieprz

Filety zalać olejem, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i obraną ze skóry i pokrojoną w plastry cytrynę. Połączyć majonez, śmietanę i przetarty przez sito mlecz, doprawiając pieprzem i octem. Filety układać na talerzu, polać kremem z mleczu i dekorować cząstką cytryny i gałązką kopru.

Zobacz: Śledzik na ostatki. Przepisy na śledzika

Przeczytaj też: Śledzik 2016 - ostatni dzień ostatków. Kiedy wypada, co to za dzień

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki