Se.pl styl życia przepisy kulinarne Przepisy na przetwory: Dżem z aronii

Przepisy na przetwory: Dżem z aronii

05.09.2011, godz. 02:00 / aktualizacja 08.09.2013, godz. 20:03
Aronia, owoce
foto: © AKPA

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczny dżem z aronii. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika dżemu z aronii.

Dżem z aronii
Koszt ok. 10 zł

Składniki: 1 kg aronii, 75 dag cukru

Sposób przygotowania: Połowę owoców zmiażdżyć w garnku, dodać cukier, zagotować na małym ogniu, zdjąć szumowiny. Do wrzącego syropu wsypać pozostałe owoce i ponownie doprowadzić do wrzenia. Odstawić na kilka minut. Gotować nadal powoli, od czasu do czasu wstrząsać rondlem i na minutę zdejmować go z ognia. Gdy owoce staną się szkliste, dżem jest gotowy. Nakładać gorący do wyparzonych słoików i od razu zamykać. Jeśli chcemy używać dżemu jako dodatku do dań mięsnych, ilość cukru należy zmniejszyć do 50 dag.

REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: