Se.pl styl życia przepisy kulinarne Przepisy na przetwory: Nalewka na owocach dzikiej róży

Przepisy na przetwory: Nalewka na owocach dzikiej róży

16.09.2011, godz. 02:00 / aktualizacja 20.09.2012, godz. 15:31
dzika_roza
foto: © AKPA

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczną nalewkę na owocach dzikiej róży. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej butelki nalewki.

Nalewka na owocach dzikiej róży
Koszt: 36 zł

Składniki: 1 kg owoców dzikiej róży, 750 ml wódki,  60 dag cukru

Sposób przygotowania: Owoce oczyścić, usunąć z nich nasiona, osuszyć. Następnie włożyć do słoja, zasypać cukrem i pozostawić na 2 tygodnie, aby puściły sok. Po tym czasie zalać je wódką, zamknąć dokładnie naczynie, po czym pozostawić na kolejne 2 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Przefiltrować nalewkę przez filtr do kawy lub gazę, rozlać do butelek. Zakorkować i umieścić w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu na ok. 4 miesiące.

REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: