Se.pl styl życia przepisy kulinarne Przepisy na przetwory: Pigwowiec marmoladowy - PIGWA - PRZETWORY, PRZEPISY

Przepisy na przetwory: Pigwowiec marmoladowy - PIGWA - PRZETWORY, PRZEPISY

05.09.2012, godz. 10:02 / aktualizacja 21.09.2013, godz. 17:37
Konfitura, przetwory
foto: EAST NEWS

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczny pigwowiec marmoladowy. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika pigwowca marmoladowego.

Pigwowiec marmoladowy
Koszt ok. 7 zł

Składniki: 1 kg owoców pigwy, 1 kg słodkich jabłek, 1 kg cukru, 1 szklanka wody, skórka pomarańczowa lub cytrynowa

Sposób przygotowania: Jabłka oraz pigwy umyć, obrać i rozgotować pod przykryciem z niewielką ilością wody. Przetrzeć, dodać cukier i podgrzewać do zagęszczenia, uważając, by przecier się nie przypalił. Pod koniec podgrzewania można do masy dodać świeżą skórkę cytrynową lub pomarańczową. Wówczas marmolada nabierze odmiennego aromatu. Gotowy pigwowiec przełożyć do gorących słoików, zamknąć, studzić pod przykryciem.

REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: