Se.pl styl życia przepisy kulinarne Przepisy na przetwory: Wino daktylowe

Przepisy na przetwory: Wino daktylowe

22.09.2011, godz. 02:00 / aktualizacja 10.04.2012, godz. 11:21
Daktyle, bakalie
foto: EAST NEWS

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczne wino daktylowe. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej butelki wina daktylowego.

Wino daktylowe
Koszt: 32 zł

Składniki: 1,2 kg daktyli, 10 g kwasku cytrynowego, 10 litrów wody, 4 g pożywki, 2,8 kg cukru, drożdże winne

Sposób przygotowania: Daktyle rozdrobnić, zalać wrzącą wodą. Po ochłodzeniu dodać zaczyn drożdżowy. Odstawić na 2 dni. Po tym czasie przecedzić. Do powstałego płynu dodać cukier i pożywkę. Odstawić do sfermentowania (2-3 tygodnie). Po sklarowaniu przelać do butelek.

REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: