Przepisy na przetwory: Wino z dyni

2011-09-19 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczne wino z dyni. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej butelki wina z dyni.

Wino z dyni
Koszt: 12 zł

Składniki: 2,5 kg obranej dyni, 1 kg jabłek, 4 litry wody, 20 g drożdży, 1 kg cukru

Sposób przygotowania: Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na cząstki, ale nie obierać. Dynię i jabłka zmielić w maszynce do mięsa, zalać w gąsiorze 3 litrami wrzącej wody. Ostudzić, wycisnąć sok, dodać 20 g drożdży. Zagotować wodę z cukrem, ostudzić i dodać do gąsiora. Pozostawić do sfermentowania. Gdy przestaną wypływać bańki gazu, a drożdże i szumowiny opadną na dno naczynia, rozlać wino do butelek tak, aby jak najmniej było nad nim powietrza. Zakorkować. Gdyby jeszcze zmętniało - przelać ponownie. Pić po pełnym sklarowaniu.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki