Se.pl styl życia przepisy kulinarne Przepisy na przetwory: Żurawina do mięsa - ŻURAWINA - PRZETWORY, PRZEPISY

Przepisy na przetwory: Żurawina do mięsa - ŻURAWINA - PRZETWORY, PRZEPISY

05.09.2012, godz. 10:05 / aktualizacja 22.05.2013, godz. 18:56
Konfitura, przetwory
foto: EAST NEWS

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczną żurawinę do mięsa. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika żurawiny do mięsa.

Żurawina do mięsa
Koszt: 24 zł

Składniki: 1 kg żurawin, 70 dag gruszek lub jabłek, 3/4 szklanki wody, 40 dag cukru

Sposób przygotowania: Żurawiny opłukać i osączyć. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić. Zagotować wodę z cukrem. Na gorący syrop włożyć gruszki i chwilę pogotować. Gdy zaczną się stawać przezroczyste, wyjąć. Włożyć żurawinę i gotować do miękkości. Potem dodać gruszki i pogotować 20 minut. Gorącą masę nakładać do słoików suchych i gorących słoiczków. Zamknąć i pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.

REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: