PRZEPISY NA WIELKANOC, ZUPY: Barszcz biały

2013-03-26 18:27

Żurek i biały barszcz od wieków goszczą na wielkanocnych stołach Polaków. Warto wiedzieć, jak je przygotować, by podbić serca i podniebienia domowników. Tajemnica obu zup tkwi w rodzaju zakwasu, na którym są przygotowane. Poza tym zgodnie z tradycją żurek uchodzi za danie wegetariańskie, a do barszczu białego dodawana jest często aromatyczna swojska kiełbasa.

Składniki:

2 średniej wielkości białe kiełbaski

2 marchewki

4 ziemniaki

torebka białego barszczu

2 łyżki majeranku

pieprz

250 ml śmietany 12%

2 jajka na twardo

Sposób przygotowania:

Kiełbaski opłukać. Marchewki i ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry, przełożyć do garnka wraz z kiełbaskami. Zalać litrem zimnej wody, doprowadzić do wrzenia. Gotować 30 minut na małym ogniu. Barszcz biały z torebki rozrobić w szklance zimnej wody i wlać dowywaru. Doprawić majerankiem i pieprzem. Gotować jeszcze 10minut. Zaprawić śmietaną. Ugotowane kiełbaski pokroić w grube plastry. Barszcz podawać z plastrami kiełbasek i ćwiartkami jajek natwardo.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki