KOBIETA Moda i uroda Testy i recenzje Zdrowie i psychologia Dom i wnętrza Przepisy kulinarne
Se.pl styl życia przepisy kulinarne przetwory Spiżarnia "Super Expressu": Dania gotowe cz. 2 FASOLKA i BOTWINKA przepisy

Spiżarnia "Super Expressu": Dania gotowe cz. 2 FASOLKA i BOTWINKA przepisy

30.08.2014, godz. 02:00
Przetwory, weki, papryka, ogórki
Przetwory na zimę foto: EAST NEWS/SE

Najlepsze przetwory na zimę, smaczne i zdrowe, które zrobisz w domu. Wypróbuj nasze przepisy!

Fasolka po bretońsku

Składniki:

1 kg fasoli jaś

40 dag kiełbasy

20 dag boczku

3 cebule

2-3 słoiczki koncentratu pomidorowego

3 łyżeczki majeranku

2 łyżeczki papryki w proszku

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Fasolkę wypłukać i namoczyć na 10 godzin. Zagotować, wylać wodę, zalać nową i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania posolić. Boczek pokroić w drobna kostkę i podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę. Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażyć. Do garnka z fasolą włożyć boczek i kiełbasę, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Zagotować, gorącą potrawą napełnić słoiki, zakręcić. Pasteryzować 40 minut, pasteryzację powtórzyć następnego dnia - przez 30 min.

Węgierski bogracz

Składniki:

1 kg wołowiny

2 duże cebule

5 pomidorów

2 papryki

40 dag ziemniaków

3 ząbki czosnku

olej do smażenia

1 łyżka przecieru pomidorowego

1/2 łyżeczki kminku

1 łyżka przyprawy do gulaszu

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wołowinę pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej, zrumienić mięso, dodać cebulę i czosnek. Podlać wodą i dusić, dodać kminek i przyprawę do gulaszu. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, paprykę w cienkie paseczki i wrzucić do garnka. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do potrawy i gotować jeszcze 30 minut. W czasie duszenia bogracz uzupełniać wodą lub bulionem, a sos wymieszać z przecierem pomidorowym. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć do słoików. Pasteryzować 40 minut, pasteryzację powtórzyć następnego dnia - przez 30 minut.

Botwinka w słoikach

Składniki:

2 pęczki botwinki z młodymi buraczkami

2 duże młode buraki

duży pęczek koperku

4 ząbki czosnku

mały kawałek korzenia chrzanu

3 łyżki soli

1 łyżka cukru

5 łyżek octu jabłkowego

0,5 szklanki przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

Botwinkę umyć, osączyć i posiekać. Buraki wyszorować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej. Czosnek obrać i drobno posiekać, chrzan oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce i skropić łyżką octu. Koperek wypłukać, osączyć, drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać sól, cukier, wodę i resztę octu. Napełnić mieszanką słoiczki, ciasno ugniatając. Słoiki zakręcić, pasteryzować 20 minut.

Bułgarski giuwecz

Składniki:

50 dag mięsa z łopatki wieprzowej

30 dag pomidorów

30 dag zielonej papryki

1 bakłażan

3-4 ziemniaki

20 dag ryżu

20 dag fasolki szparagowej

szklanka wywaru warzywnego

olej do smażenia

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

papryka w proszku

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju, wyjąć. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić do cebuli. Dodać mięso i zalać całość szklanką wywaru. Dusić, aż mięso będzie prawie miękkie. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Bakłażana pokroić w plasterki, posypać solą i odstawić, aby wyciekł z niego sok. Przepłukać wodą. Do mięsa dodać pokrojone w plasterki ziemniaki, bakłażana, pokrojoną w paseczki paprykę i pociętą fasolkę. Zalać tłuszczem ze smażenia mięsa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100şC na 40 minut. Wyjąć, przełożyć do słoików i pasteryzować przez 40 minut. Pasteryzację powtórzyć następnego dnia - przez 30 minut.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Czytaj: Spiżarnia Super Expressu: przetwory z grzybów na zimę

Więcej stylu życia
REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: