KOBIETA Moda i uroda Testy i recenzje Zdrowie i psychologia Dom i wnętrza Przepisy kulinarne
Se.pl styl życia przepisy kulinarne przetwory Spiżarnia Super Expressu: Pikle z rzodkiewek i bakłażany w zalewie miodowej

Spiżarnia Super Expressu: Pikle z rzodkiewek i bakłażany w zalewie miodowej

29.08.2014, godz. 02:00
Przetwory, weki, papryka, ogórki
Przetwory na zimę foto: EAST NEWS/SE

Wypróbuj nasz przepis na pikle z rzodkiewek i bakłażany w zalewie miodowej.

Pikle z rzodkiewek

Składniki:

2 pęczki rzodkiewek

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka gorczycy

6 ziarenek ziela angielskiego

2 liście laurowe

Zalewa:

1 szklanka wody

1/4 szklanki octu 6-proc.

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Główki rzodkiewki oddzielić od liści, umyć i usunąć ogonki. Pokroić na ćwiartki lub ósemki. Obrać czosnek. Do słoika włożyć ćwiartki rzodkiewek, czosnek, liście laurowe i przyprawy. Zagotować wszystkie składniki zalewy. Gorącym płynem zalać rzodkiewki w słoikach, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.

Zobacz: Spiżarnia Super Expressu: Marynaty z warzyw - korniszony i kapusta z jabłkiem

Bakłażany w miodowej zalewie

Składniki:

1 kg bakłażanów

4 łyżeczki nasion kopru

4 łyżeczki gorczycy

4 łyżeczki kminku

4 łyżki octu winnego

350 ml oliwy

4 goździki

2 liście laurowe

4 papryczki chili

4 ząbki czosnku

4 łyżki soli

kawałek imbiru

15 dag płynnego miodu

Sposób przygotowania:

Bakłażany umyć i pokroić w małą kostkę. Czosnek, imbir obrać i drobno posiekać. Papryczkę chili umyć i pokroić. Na patelni rozgrzać 200 ml oliwy, podsmażać bakłażany przez 10 minut. Przełożyć do miski, skropić octem i wymieszać. Na patelnię wrzucić czosnek, imbir, chili, liście laurowe, goździki, gorczycę, kminek oraz koper. Wymieszać i podsmażać przez kilka minut. Pod koniec doprawić solą. Dodać do bakłażanów. Pozostałą oliwę delikatnie podgrzać i ciepłą wymieszać z miodem. Bakłażany przełożyć do słoika. Podlać letnią oliwą z miodem. Słoiki zakręcić.

Porada. Jaki ocet do pikli

Do pikli i marynat zamiast zwykłego octu można użyć octu winnego. Zależnie od stężenia octu pikle mogą być ostre lub słodko-kwaśne. Jeśli są mało kwaśne, trzeba je pasteryzować, żeby dłużej zachowały trwałość.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Więcej stylu życia
REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: