KOBIETA Przepisy kulinarne
SUPER EXPRESS.pl kobieta przepisy kulinarne przetwory Spiżarnia Super Expressu: Pikle z warzyw

Spiżarnia Super Expressu: Pikle z warzyw

29.08.2014, godz. 02:00
Przetwory, weki, papryka, ogórki
Przetwory na zimę foto: EAST NEWS/SE

Przepisy na pikle z warzyw. Wypróbuj!

Pikle z pomidorami

Składniki:

1 kg małych pomidorków

25 dag drobnej cebulki

1 cukinia

Zalewa:

0,5 szklanki octu 10-proc.

8 dag cukru

1 łyżeczka soli

0,5 l wody

2 liście laurowe

1 łyżka ziaren pieprzu

1 łyżka gorczycy

zioła

Sposób przygotowania:

Pomidory umyć, osuszyć, nakłuć wykałaczką, posolić i odstawić w chłodne miejsce. Cebulki obrać, cukinię umyć i pokroić na plasterki. Wodę, ocet, cukier i przyprawy zagotować, włożyć cebulki i gotować 10 minut. Wrzucić plasterki cukinii i gotować minutę, odcedzić. W słoikach ułożyć warstwę pomidorków, cebulę i cukinię, na wierzch pomidorki, zalać letnią zalewą i odstawić w chłodne miejsce. Po trzech dniach zlać płyn, zagotować, przestudzić, zalać pomidory, muszą być całkowicie zakryte. Słoiki zamknąć.

Zobacz: Spiżarnia Super Expressu: Marynaty z warzyw - korniszony i kapusta z jabłkiem

Pikle wielowarzywne

Składniki:

50 dag kapusty włoskiej

50 dag kapusty białej

50 dag cebuli

50 dag marchewki

50 dag pomidorów

50 dag ogórków

2 czerwone papryki

Zalewa:

1 szklanka octu winnego

1/4 szklanki oliwy

1/2 szklanki cukru

3/4 szklanki wody

3 łyżki soli

6 liści laurowych

20 ziaren pieprzu

20 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkować, cebulę, pomidory i ogórki pokroić w półplasterki, paprykę i marchewkę w słupki lub paski. Wymieszać składniki zalewy, zagotować i włożyć do niej warzywa. Gotować 25 minut. Gorące pikle włożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.

Pikle z kalafiorem i fasolą szparagową

Składniki:

20 dag kalafiora

10 dag marchwi

10 dag fasolki szparagowej

20 dag małych cebulek

10 dag korniszonów

2 papryczki chili

Zalewa:

250 ml octu 10-proc.

1 łyżeczka soli

10 dag cukru

1 liść laurowy

pieprz

kilka ziarenek ziela angielskiego

łyżeczka gorczycy

Sposób przygotowania:

Marchewki i cebulki obrać, z fasolki

odciąć końce. Kalafior podzielić na

różyczki. Warzywa opłukać i układać warstwami w garnku, przesypując solą. Przykryć i odstawić na kilka godzin.

Warzywa opłukać i osączyć na sicie. Zagotować wodę z octem, cukrem i przyprawami, dodać warzywa i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.

Pikle z buraków

Składniki:

3 średniej wielkości buraki

2 czerwone cebule

Zalewa:

150 ml czerwonego octu winnego

1 szklanka wody

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru

2 ziarenka ziela angielskiego

2 goździki

2 ziarenka czarnego pieprzu

1 liść laurowy

szczypta gorczycy

Sposób przygotowania:

Buraki owinąć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200şC. Piec 45 minut. Po ostygnięciu obrać ze skóry. Pokroić w półplasterki. W garnku odgrzać wszystkie składniki zalewy - nie gotować! W słoikach układać warstwami pokrojone cebule i buraki, zalać gorącą zalewą, odstawić do wystygnięcia i zakręcić słoiki.

Porada. Kiedy pikle są gotowe

Marynaty nabierają odpowiedniego smaku dopiero po 2-3 tygodniach przechowywania. Pamiętajmy, by przygotowywać je w niedużych słoikach, gdyż po otwarciu szybko się psują.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Więcej stylu życia
REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: