Robert Sowa poleca: Kurczak po marokańsku z warzywami, migdałami i orzechami nerkowca

2011-08-26 11:00

Kucharz koncertów "Lata z radiem" - Robert Sowa poleca kurczaka po marokańsku z warzywami, migdałami i orzechami nerkowca.

SkŁadniki dla 4 osÓb:

l1 kg podudzi z kurczaka bez skóry

Marynata: l? szklanki oliwy z oliwekl2 cebule szalotkil4 ząbki czosnkul1 łyżeczka słodkiej paprykil? łyżeczki soli czosnkowej l1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu l? łyżeczki imbiru l? łyżeczki cynamonu l? łyżeczki kolendry l1 łyżeczka kurkumy l? łyżeczki kminu

l2 szklanki bulionu drobiowegol300 g miąższu z pomidorówlsok z 1 limonki l1 pęczek świeżo posiekanej kolendry l1 pokrojony w kostkę bakłażan l1 pokrojona w kostkę cukinia l? szklanki całych obranych migdałów l? szklanki orzechów nerkowca l? szklanki sparzonych rodzynek sułtańskich lsól, pieprz czarny mielony do smaku l1 limonka do dekoracji

sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie dodać utłuczone w moździerzu przyprawy i nieustannie mieszając, podgrzewać przez blisko 2 minuty. Umyte i oczyszczone kawałki kurczaka natrzeć wystudzoną marynatą i odstawić do lodówki na 4-6 godzin.

Zamarynowane mięso usmażyć na patelni ze wszystkich stron, dodać pomidory oraz bulion i gotować do miękkości. Bakłażana i cukinię ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, a następnie piec ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C.

Tak przygotowane warzywa połączyć z kurczakiem i doprawić do smaku sokiem z limonki. Przed podaniem posypać prażonymi migdałami, nerkowcami, rodzynkami i świeżo siekaną kolendrą. Podawać z ryżem i cząstkami limonki.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki