KOBIETA Moda i uroda Testy i recenzje Zdrowie i psychologia Dom i wnętrza Przepisy kulinarne
Se.pl styl życia przepisy kulinarne Ryba po grecku według przepisu Magdy Gessler. Idealna na święta Bożego Narodzenia!

Ryba po grecku według przepisu Magdy Gessler. Idealna na święta Bożego Narodzenia!

20.12.2016, godz. 11:32
Magda Gessler
Magda Gessler foto: AKPA

Ryba po grecku to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Zobacz, jak zrobić rybę po grecku według przepisu Magdy Gessler.

Magda Gessler zaprezentowała swój przepis na rybę po grecku w jednym z odcinków programu Kuchenne rewolucje. Wprowadziła rybę po grecku do menu restauracji Łebska Chata. Teraz wy możecie wykorzystać przepis na rybę po grecku według Magdy Gessler na wigilijną kolację!

Ryba po grecku świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będzie doskonałą przekąską w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Przepis na rybę po grecku

Składniki:

1 kg fileta z dorsza
2 kg pomidorów
1 mała cukinia
6 marchwi
pół selera
2 cebule
3 większe pietruszki
1 mały por (biała część)
50ml wina białego
mąka
sól, pieprz, czerwona papryka słodka, kardamon i cynamon
2 liście laurowe
ziele angielskie

Rybę należy pokroić na średniej wielkości kawałki. Następnie trzeba przyprawić je solą i pieprzem oraz papryką. Potem panierować w mące, a następnie smażyć na złoty kolor. W międzyczasie należy podsmażyć cebulę i por. Natomiast marchew, seler, cukinię i pietruszkę zetrzeć na grubych okach, dodać do cebuli i dusić. Do warzyw trzeba dodać przyprawy, gdy będą miękkie. Potem trzeba dorzucić do nich pokrojone pomidory, liście laurowe i ziele angielskie. Dodać wino i gotować. Wszystko razem dusić 10-15 minut. Po tym czasie trzeba zalać sosem rybę i wymieszać.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Źródło: Katarzyna Gos
Więcej stylu życia
REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: