KOBIETA Przepisy kulinarne

Eskalopik z łososia z warzywami julienne

Marlena Kasperkowiak
wstep_2002-12-21
Opis:
  • 10 porcji po 6 dag filetów z łososia
  • po 25 dag marchewki, rzepy i cukinii
  • 1 papryka czerwona
  • 5 dag rodzynków
  • 7,5 dag filetów anchois
  • sok z 2-3 pomarańczy
  • 125 ml wywaru z ryby
  • 1,5 kostki masła
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania
Fileciki z łososia solimy, posypujemy pieprzem i odstawiamy. Oczyszczoną marchewkę, cukinię i rzepę kroimy w zapałkę. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Rodzynki moczymy we wrzącej wodzie, a anchois miksujemy i przecieramy przez sito. Przyrządzamy sos: na patelni łączymy sok pomarańczowy z wywarem rybnym i rozmarynem. Podgrzewając redukujemy sos do uzyskania lekko gęstniejącej konsystencji. Dodajemy przetarte anchois, masło, warzywa i odcedzone rodzynki. Sos trzymamy w cieple. Na rozgrzanym maśle smażymy filety z łososia tak, by zachowały soczystość. Podajemy polane sosem i udekorowane cząstkami pomarańczy.
Znajdź nas: