Se.pl styl życia przepisy kulinarne ryby Ewa Wachowicz poleca

Ewa Wachowicz poleca

01.12.2013, godz. 15:14 / aktualizacja 09.01.2014, godz. 15:27
Ewa Wachowicz poleca
foto:

Ewa Wachowicz producentka programów kulinarnych zdradza swoje sprawdzone świąteczne przepisy

Karp faszerowany grzybami

Składniki:

karp o wadze ok. 2 kg
* 20 dag suszonych podgrzybków
* 1 duża cebula
* masło
* sól
* pieprz
* natka pietruszki
* cytryna

wykonanie: Rybę wypatroszyć, pozostawiając głowę - usunąć jednak oczy i skrzela. Dokładnie umyć i osuszyć, następnie natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Grzyby namoczyć - najlepiej przez całą noc. Ugotować w tej samej wodzie, osączyć i posiekać. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na łyżce masła. Dodać podgrzybki, podsmażyć, ewentualnie podlać odrobiną wody spod grzybów i dusić przez kilka minut. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić karpia, spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. Rybę ułożyć w brytfannie, polać 4 łyżkami roztopionego masła, ewentualnie podlać wodą spod grzybów, i piec przez 50-60 minut w temp. 180 stopni. Podczas pieczenia 2-3 razy podlewać powstałym sosem. Po upieczeniu podzielić na dzwonka. Udekorować natką pietruszki. Podawać z cząstką cytryny.

Fasola ze śliwkami

Składniki:

* 30 dag kolorowej suchej fasolki
* 20 dag suszonych śliwek
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka mąki
* sól

wykonanie:

Fasolkę namoczyć (najlepiej przez całą noc). Ugotować. Posolić do smaku. Pod koniec gotowania dodać śliwki (jeśli wrzucimy je wcześniej, zakwaszą wodę i fasola się nie ugotuje). Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić złocistą zasmażkę, po czym rozprowadzić ją odrobiną wody z gotujących się fasoli i śliwek. Wlać do potrawy. Dosolić do smaku.

REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: