Jak przyrządzać ryby? Grilluj, piecz i gotuj zamiast smażyć!

2015-01-29 17:30

Zapomnij o smażeniu ryb! Mimo że jest to najpopularniejszy sposób na przyrządzanie ryb, to jednak okazuje się, że przez smażenie ryby tracą wartościowe kwasy omega3! Najzdrowsze sposoby na przyrządzanie ryb to grillowanie, gotowanie czy pieczenie.

Smażenie to najpopularniejszy sposób na przyrządzanie ryb w polskich domach. Okazuje się jednak, że najgorszy z możliwych, bo przez smażenie ryby tracą wartościowe kwasy omega3. Zdaniem dr Radosława Kowalskiego z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, Polacy powinni zmienić swoje nawyki żywieniowe związane z rybami!

Zobacz też: Wołowina i ryby dla bogatych Polaków, ziemniaki i margaryna - dla ubogich

- Dominująca ryba w panierce musi odejść w niepamięć. Panierowanie ryb w bułce tartej lub mące, a następnie jej smażenie w oleju prowadzi nie tylko do największych strat w zawartości kwasów omega3, bo szybko się one utleniają, ale także wprowadza węglowodany i tłuszcze wielonienasycone długołańcuchowe, mniej korzystne dla naszego zdrowia - powiedział dr Kowalski.

Jak przyrządzać rybę?

Według naukowca, najlepszymi sposobami na przyrządzanie ryb są: gotowanie, pieczenie lub grillowanie. Wszystko zależy od typu ryby. Do gotowania dobrze jest wykorzystać ryby chude i średnio tłuste (okoniowate lub karpiowe, np. flądry i dorsze). Do pieczenia nadaje się karp lub pstrąg, a także większość ryb morskich: labraks, dorada czy morszczuk. Z kolei grillowanie jest doskonałe dla ryb tłustych: łososia czy makreli.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają