KOBIETA Moda i uroda Testy i recenzje Zdrowie i psychologia Dom i wnętrza Przepisy kulinarne

Śledzie z rodzynkami

Sylwia
0000__grill_20_07
Opis:
  • 8 matiasów
  • 4-5 cebul
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 słoiczka ketchupu
  • 10 dkg rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • Zalewa:
  • 1 l wody
  • 1 szkl octu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zalewy zagotować i ostudzić. Do zimnej zalewy włożyć śledzie (matiasy) na 2 doby. Po dwóch dniach będą twarde i kwaskowe.

Cebule pokroić w pół księżyce, podsmażyć na oleju( bez soli) potem dodać koncentrat, ketchup, rodzynki, cukier. Wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.

Śledzie odcedzić pokroić w kostkę (zalewę wylewamy) i do miski układać warstwami, śledzie, cebula, śledzie itd. UWAGA: śledzie wkładamy do zimnej zalewy a potem do zimnej usmażonej cebuli. Nie używamy soli bo śledzie są słone.

Znajdź nas: