KOBIETA Moda i uroda Testy i recenzje Zdrowie i psychologia Dom i wnętrza Przepisy kulinarne
Se.pl kobieta przepisy kulinarne sałatki Letnie przepisy: Papryka, cukinia i bakłażan w rolach głównych!

Letnie przepisy: Papryka, cukinia i bakłażan w rolach głównych!

07.07.2014, godz. 18:25
Bakłażan
Bakłażan foto: SHUTTERSTOCK

Bardzo smaczne i atrakcyjne cenowo są dania, których skadnikami są warzywa sezonowe: papryka, cukinia i bakłażan. Są zdrowe, w sezonie kosztują mniej, a smakują znacznie lepiej! Świetnie pasują do mięs, zapiekanek czy farszu do tarty jako składnik główny. Ale także wyśmienicie komponują się jako dadatek z przeróżnymi sałatkami!

Bakłażan w jogurcie i zielonej natce z pietruszki

dla 6 osób

2 bakłażany
2 opakowania gęstego jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
oliwa z oliwek
sól

Umyty bakłażan pokrój w 1-cm talarki, skrop oliwą z oliwek, a następnie wymieszaj. Smaż partiami na patelni aż bakłażan zarumieni się na złocisty kolor. Zdejmij z ognia i pokrój na ćwiartki. Jogurt wymieszaj z posiekanym czosnkiem i zieloną natką pietruszki, dopraw solą do smaku. Sosem zalej bakłażany, wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę. Danie możesz podać na przystawkę np. ze zgrillowana bagietką.

 

 


Sałatka z cukinią, słonecznikiem i parmezanem

dla 4 osób

 

2 cukinie

2 ogórki szklarniowe

parmezan

oliwa z oliwek

pestki słonecznika

sok z cytryny

pieprz

sól

 

Obierz ze skórki cukinie i ogórki, a następnie pokrój w cienkie talarki. Zalej 3 łyżkami oliwy z oliwek, dodaj 100 gramów pestek słonecznika, wyciśnij sok z połówki cytryny, parmezan zetrzyj na tarce. Dodaj ser, sól i pieprz do smaku, a na koniec wymieszaj wszystkie składniki. Na 30 min. wstaw sałatkę do lodówki. Smaczenego!

Papryczki grillowane w oliwie

2 żółte papryki
2 pomarańczowe papryki
2 czerwone papryki
200 ml oliwy z oliwek

Umyte papryki włóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstaw do piekarnika. Piecz zaczynając od 190 st. C, doprowadzając temperaturę do 210 st. C. Podczas pieczenia od czasu do czasu przewracaj warzywa aż ich skórka sczernieje (ok. 30 minut, czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku papryk). Potem papryki przełóż do małych wysterylizowanych  słoiczków i ciasno ułóż. Na patelni mocno podgrzej oliwę z oliwek. Jesli chcesz, możesz do niej dodać obrane ząbki czosnku, gałązkę rozmarynu, kilka listków świeżej bazylii, żeby oliwa była bardziej aromatyczna. Jednak pamietaj, żeby przed przelaniem oliwy do słoików usunąć przyprawy. Paprykę ostrożnie zalej gorącą oliwą, słoiki zakręć i odstaw do góry dnem, czekając aż całkowicie ostygną. Przechowuj miesiąc w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu słoika trzymaj w lodówce i skonsumuj nie dłużej niż w ciągu kilku dni. Z podanych proporcji otrzymasz trzy 200-ml słoiczki.

autor: Paulina Jabłońska zobacz inne artykuły tego autora
REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: