KOBIETA Moda i uroda Testy i recenzje Zdrowie i psychologia Dom i wnętrza Przepisy kulinarne

Sałatka warstwowa MIMOZA

Gosia
0000__grill_20_07
Opis:
  • 5 jajek na twardo
  • 30 dag szynki w kawałku
  • 2 duże cebule
  • 4 marchewki (lub marchewka w puszce)
  • 2 serki topione śmietankowe lub ziołowe
  • majonez
Sposób przygotowania
Sałatka najlepiej prezentuje się w wysokiej, przezroczystej salaterce - ładnie widać warstwy. Na spód naczynia kładziemy białka pokrojone w kosteczkę. Na to ucieramy na tarce o dużych oczkach zamarznięty serek topiony. Następnie nakładamy cienką warstwę majonezu, utartą ugotowaną marchew. Dalej dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę, sparzoną cebulę pokrojona w kostkę, majonez, żółtka starte na tarce o najdrobniejszych oczkach (wychodzi puch).

Do sałatki nie dodajemy soli ani pieprzu, smakuje dobrze sama w sobie, poza tym majonez dodaje odpowiedniego smaku. Smacznego

Znajdź nas: