Se.pl styl życia przepisy kulinarne Sok z jeżyn [PRZEPIS] - jak zrobić, ile cukru dodać

Sok z jeżyn [PRZEPIS] - jak zrobić, ile cukru dodać

22.07.2013, godz. 11:10 / aktualizacja 22.07.2013, godz. 11:01
Jeżyny, owoce
foto: EAST NEWS

Sok z jeżyn
Koszt: 12 zł

Składniki: 1 kg jeżyn, 70 dag cukru

Jeżyny zawierają prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, wapń, potas i bardzo zdrowe pektyny, które regulują poziom cholesterolu w organizmie. Warto je jeść szczególnie teraz, kiedy trwa na nie sezon. Żeby zachować je na później, można zrobić różne przetwory. Powiemy, jak przyrządzić smaczny sok z jeżyn.

>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory

Sposób przygotowania: Czyste jeżyny zasypać cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce. Po tygodniu sok przecedzić, wlać do garnka i gotować 7 minut. Wlać do wyparzonych wcześniej słoiczków i zakręcić. Słoiki z sokiem można pasteryzować, aby zachować je na dłużej.

REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: