Wielkanocne jaja Magdy Gessler! Zachwyć rodzinę przepisem gwiazdy

2014-04-16 21:26

Jajo to symbol życia. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. Najsłynniejsza polska restauratorka Magda Gessler w tym roku przygotowała specjalną recepturę - z cebulą i prawdziwkami. - Dla smaku trzeba je posypać świeżym koperkiem, naprawdę polecam - zachęca w rozmowie z "Super Expressem" gospodyni "Kuchennych rewolucji".

Ale Gessler zaserwuje na wielkanocne śniadanie nie tylko jajka. Specjalnym dodatkiem do jej niemal wszystkich dań będzie chrzan. - Hitem Wielkanocy jest chrzan i wszystkie potrawy z chrzanem. Żurek z chrzanem, kiełbasa z chrzanem, boczek pieczony z chrzanem i ćwikłą - wylicza Magda.

Jaja z prawdziwkami i cebulą

Składniki na 6 porcji

12 jajek ugotowanych na twardo

150 g mrożonych prawdziwków

2 cebule

3 łyżki oliwy

mały pęczek koperku

100 ml śmietanki

surowe jajko

50 g tartej bułki

2 łyżki masła

sól

pieprz

Jajka przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół. Białka i żółtka ostrożnie wyjąć, tak by nie uszkodzić skorupek, posiekać. Skorupki zachować. Grzyby rozmrozić, drobno pokroić. Cebule posiekać. Podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać grzyby i również je lekko podsmażyć. Dołożyć posiekane jajka, posiekany koperek i śmietankę, sól i pieprz. Wymieszać. Nadzienie włożyć do skorupek. Wierzch wyrównać, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać tartą bułką. Podsmażyć na reszcie oliwy wymieszanej z masłem. Na koniec posypać koperkiem.

Zobacz: Magda Gessler sypia trzy godziny dziennie, bo jedzie na...

Polub se.pl na Facebooku

Pamiętaj: Kto jest najlepszym kucharzem? GŁOSUJ

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki