Wino agrestowe [PRZEPIS] - jak długo robić, ile cukru dodać

2013-07-22 12:45

Wino agrestowe Koszt: 60 zł Składniki: 6 kg agrestu, 5 litrów wody, 2,8 kg cukru,  matka drożdżowa

Agrest jest źródłem witamin, fosforu, mangezu, żelaza. Wspomaga przemianę materii i dobrze wpływa na zaparcia. Kiedy już znudzimy się owocami, można z niego zrobić pyszne wino. Powiemy, jak zrobić butelkę smacznego wina agrestowego.

>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory

Sposób przygotowania: Agrest należy brać niezbyt dojrzały. Owoce należy przebrać, umyć, pozbawić szypułek, owoce zmiażdżyć. Powstałą miazgę sparzyć większą częścią przepisanej wody. Po ochłodzeniu dodać drożdże i pozostawić na 1 dzień. Przecedzić, wygnieść, wytłoczyny zalać resztą przepisanej ostudzonej wody. Wymieszać, znów odstawić na 1 dzień. Po upływie tego czasu odcedzić i wygnieść. Otrzymane płyny zmieszać, dodać przepisaną ilość cukru, pożywki wg przepisu i fermentować w baniaku zamkniętym rurką fermentacyjną. Wyklarowane wino zlać do butelek i zakorkować.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki