KOBIETA Moda i uroda Testy i recenzje Zdrowie i psychologia Dom i wnętrza Przepisy kulinarne
Se.pl styl życia zdrowie i psychologia Diety ratujące życie

Diety ratujące życie

14.03.2017, godz. 02:00
Dieta, warzywa
foto: thinkstockphotos.com

Diety ratujące życie - co powinni jeść alergicy, osoby chore na serce oraz wrzodowcy? Sprawdź nasz poradnik ze zdrowymi dietami.

Dieta dla wrzodowców

Mimo że jest wiele skutecznych środków farmakologicznych leczących wrzody, to nie wystarczy. Aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości, należy wprowadzić odpowiednią dietę, ustaloną przez wykwalifikowanego dietetyka lub lekarza i stosować się do kilku istotnych zasad odżywiania.

O czym warto pamiętać:

należy unikać długich przerw między posiłkami, jedz posiłki w niewielkich porcjach co 2-3 godziny,

jedz bardzo powoli, gryź dokładnie,

rozdrabniaj spożywane produkty, ich mielenie i przecieranie ułatwia trawienie,

ostatni posiłek należy spożyć na dwie godziny przed snem,

jedz posiłki letnie, nie mogą być one gorące, ponieważ może to spowodować przekrwienie błony śluzowej żołądka,

należy unikać potraw smażonych i tłustych,

zrezygnuj z ostrych przypraw, takich jak: pieprz, papryka, musztarda, gorczyca, chili, curry,

wprowadź do swojej kuchni zioła, które usprawniają trawienie, takie jak: dzika róża, koperek, imbir, lobelia, lukrecja, majeranek, melisa, mięta, siemię lniane, rumianek, tymianek,

należy wypijać co najmniej 1,5 litra płynów dziennie,

wyeliminuj z jadłospisu ciężko strawne produkty, które mogą powodować zgagę,wzdęcia i bóle brzucha.

Produkty zabronione:

pieczywo razowe bądź żytnie,

mąka razowa, grube kasze i makarony,

naleśniki,

zsiadłe mleko, jogurty i kefiry,

żółte sery,

majonez,

tłuste mięsa,

smażone ziemniaki,

owoce suszone i surowe: gruszki, agrest, czereśnie, śliwki, orzechy,

kapusta, groch, soczewica, fasola,

słodycze: chałwa, czekolada,

ocet, pieprz, musztarda,

ciasta z kremem,

napoje gazowane, alkohol,

mocna herbata i kawa naturalna.

Dieta dla alergików

Dieta dla alergików, zwana inaczej eliminacyjną, powinna być zastosowana natychmiast po wystąpieniu objawów alergii pokarmowej. W przypadku alergii wziewnej, niektóre produkty w połączeniu z alergią zaostrzają jej objawy i powodują kolejne problemy. Należy pamiętać, że zapobieganie objawom alergii pokarmowej jest łatwiejsze niż wziewnej - wystarczy nie jeść tego, co uczula.

O czym warto pamiętać:

dieta powinna być bogata w wapń, sód, potas, magnez,

w przypadku uczulenia na krowie mleko, z diety należy wyeliminować sery, jogurty, kefiry, masło; białka mleka mogą być także w nadziewanych bułkach, pizzy, kiełbasie,

osoby cierpiące na alergie wziewne powinny spożywać dużo tłustych ryb, owoce cytrusowe, cebulę, czosnek, pikantne przyprawy,

w sytuacji uczulenia na zboża zakazane są produkty mączne (zwłaszcza żytnie) oraz pomidory,

osoby cierpiące z powodu alergii na nikiel powinny wyeliminować takie produkty, jak: wiśnie, suszone owoce, orzechy, kukurydza, warzywa konserwowe, produkty zawierające owies, sery topione, ketchup, koncentrat pomidorowy, margaryna, czekolada, kawa, mocna herbata, kakao, wino, piwo, produkty pełnoziarniste, wszelkie konserwy rybne, siemię lniane, groch, fasola, soja, soczewica, siemię lniane.

Pyłki uczulających roślin reagują z wieloma owocami i warzywami. W tych przypadkach unikaj:

uczulenie na brzozę - jabłek, orzechów, migdałów, brzoskwiń, bananów, kiwi, marchwi, czereśni, selera, pomidorów, curry,

uczulenie na leszczynę - orzechów,

uczulenie na bylicę - pietruszki, selera, szczypiorku, bananów, melona, anyżu i curry,

uczulenie na pyłki traw - fasoli, groszku, soczewicy, produktów mącznych (zwłaszcza żytnich) oraz pomidorów,

uczulenie na złocień - słonecznika i bylicy,

uczulenie na bylicę, ambrozję - rumianku.

Produkty najczęściej alergizujące:

mleko krowie,

jajka,

ryby,

skorupiaki,

mięczaki,

orzechy są tak silnym alergenem, że nawet ich śladowa ilość może wywołać wstrząs anafilaktyczny,

soja,

pszenica,

owoce - najczęściej uczulają cytrusowe i truskawki,

warzywa - uczulać mogą seler, pomidory, papryka, marchew.

Dieta dla chorych na serce

O czym warto pamiętać:

dieta powinna być niskocholesterolowa, ograniczająca tłuszcze nasycone,

należy ograniczyć lub całkowicie wyeliminować sól i zastąpić ją ziołowymi przyprawami,

menu dla serca powinno być bogate w zdrowe węglowodany, błonnik i przeciwutleniacze,

jedz częściej, ale mniej, najlepiej trzy główne posiłki i dwa mniejsze,

wskazane jest wypijanie co najmniej 1,5 litra wody mineralnej niegazowanej,

pij czarną herbatę, która zapobiega odkładaniu się cholesterolu i działa przeciwzakrzepowo,

należy zwiększyć spożycie ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3, które zmniejszają ilość trójglicerydów.

Produkty zabronione:

wszystkie rodzaje pieczywa pszennego,

owoce kandyzowane,

warzywa solone i konserwowe,

orzeszki i ziarna solone,

pełne mleko,

śmietana,

mleczko skondensowane,

twarogi pełnotłuste,

sery żółte, pleśniowe,

jogurty pełnotłuste,

ryby smażone w panierce i dużej ilości tłuszczu,

owoce morza - krewetki, kalmary, ikra ze względu na dużą zawartość cholesterolu,

mięso: kaczki, gęsi, tłuste wędliny: boczek, baleron, salceson, kiełbasy, frankfurterki kabanosy, parówki,

frytki, placki ziemniaczane, chipsy,

smalec, słonina, łój, margaryny twarde, olej kokosowy,

majonez, sosy i kremy sałatkowe,

czekolada, batony, tłuste ciasta z kremami na bazie śmietany i masła,

kakao, kawa naturalna.

autor: Monika Szaniawska zobacz inne artykuły tego autora
REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: