Marian Lichtman radzi jak się odchudzać. 10 sprawdzonych diet gwiazd

2014-04-18 4:00

Marian Lichtman - jeden z założycieli zespołu Trubadurzy: Odchudzałem się pół roku.

- Nie zdecydowałem się na jakąś ciężką dietę lub głodówkę. Postawiłem na rozsądną dietę i ruch. Przede wszystkim postanowiłem nie jeść po godz. 18. A to nie jest proste, gdy większość przyjęć odbywa się wieczorem. Sporadyczne odejście od tej zasady nie powoduje zaburzeń w stopniowym, powolnym zrzucaniu wagi. Na początku wyeliminowałem z diety pieczywo i masło. Postawiłem też na sport. Jazda na rowerze czyni cuda. W pół roku zrzuciłem parę kilogramów i mam nadzieję, że nie będzie efektu jo-jo. Jeśli przybędzie kilka nadprogramowych kilogramów, to pomyślę o bardziej restrykcyjnej diecie.

W tej diecie nie wystarczy samo pilnowanie określonego limitu kalorycznego. Trzeba też tak komponować posiłki, aby dostarczyć organizmowi pożądanych składników odżywczych, a przy tym zachować właściwe proporcje między węglowodanami, białkami i tłuszczami.

Przeczytaj też: 10 sprawdzonych diet gwiazd. Odchudzaj się z Anną Kalatą i dietą białkową

Dopiero to pozwoli pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Prawidłowo stosowana dieta 1500 kcal jest zdrowa, o ile posiłki dostosowuje się do wieku i rodzaju wykonywanej pracy. Osoba niezbyt aktywna i niepracująca fizycznie może ograniczyć wartość energetyczną swojego jedzenia nawet do 1200 kcal dzienne, podczas gdy komuś, kto np. uprawia sport, wolno granicę 1500 kcal przekroczyć. Stosując tę dietę, należy - jeść pięć posiłków dziennie i unikać potraw tłustych oraz słodyczy.

Stosując dietę 1500 kcal należy:

l wypijać dziennie co najmniej 1,5 litra niesłodzonych płynów (np. woda, herbaty ziołowe, czarne i czerwone);

l komponować posiłki według zasady: im później jedzony, tym mniejszy;

l jeść wyłącznie pieczywo pełnoziarniste, bogate w błonnik;

l piec, gotować na parze lub dusić potrawy, unikając smażenia;

l urozmaicać jadłospis;

l wolno żuć kęsy, nie jeść w pośpiechu;

l przynajmniej raz dziennie zjadać coś na ciepło;

l być aktywnym fizycznie.

Z czego komponować posiłki:

Pierwsze śniadanie (500 kcal): ciemne pieczywo, płatki zbożowe (z otrębami, bakaliami), naturalny jogurt, kefir, maślanka, sery, owoce, chuda wędlina.

uwaga: dodatkiem do śniadania zawsze powinien być jakiś owoc.

Drugie śniadanie (200 kcal): ciemne pieczywo, chuda wędlina, biały ser, produkty z soi, do tego warzywa zawierające niewiele skrobi, takie jak pomidory, ogórki, sałata, świeżo wyciskane soki.

Obiad (400 kcal): ryby, cielęcina, mięso kurczaka i indycze pozbawione skóry, przyrządzone bez panierki, ryż, kasze, ziemniaki, warzywa surowe i gotowane.

uwaga: obiad powinien być jedzony w godzinach 14-15 i powinien być ciepły.

Podwieczorek (100 kcal):

ciemna czekolada, orzechy, ciastka z pełnoziarnistej mąki.

Kolacja (200 kcal): ryby, chude mięso, warzywa.

uwaga: kolację powinno się jeść co najmniej 2 godziny przed snem.

Sprzwdź: DIETY GWIAZD. Weronika Książkiewicz i dieta kapuściana

Diety część 7 - Przepis na posiłki w diecie 1500 kalorii Ryba w brokułach

Składniki: * 1 mały brokuł *

1 marchew * 1 cebula * mały filet z łososia * pół szklanki brązowego ryżu * 1 łyżka oleju *

2 łyżki sosu sojowego * pół łyżeczki czarnego pieprzu * łyżeczka suszonych ziół do ryb * sól

Sposób przygotowania: Brokuł podzielić na niewielkie części, obraną marchew pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Filet oddzielić od skóry i podzielić na paski grubości ok. 2 cm. Ryż ugotować z dodatkiem niewielkiej ilości soli, marchew i cebulę podsmażyć na oleju, dodać szklankę wody, sos sojowy i brokuły i dusić pod przykryciem 5 minut. Dodać łososia, pieprz i zioła, dusić jeszcze 7 minut. Podawać z brązowym ryżem.

Sałatka 4 kolory

Składniki: * 10 dag gotowanego białego ryżu * 1 duża dojrzała brzoskwinia * 1 czerwona papryka * sok z połowy cytryny * kilkanaście liści świeżej mięty * sól * pieprz biały

Sposób przygotowania: Umytą paprykę pozbawić pestek i pokroić w drobne paseczki. Dodać ryż i obraną, pokrojoną w kostkę brzoskwinię, wcześniej schłodzoną w lodówce. Polać sokiem z cytryny, posypać posiekanymi liśćmi mięty, posolić i doprawić pieprzem. Lekko wymieszać.

Polub nas na Facebooku

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki