Badania potwierdzają: czekolada może uchronić przed zawałem lub udarem

2011-08-31 21:00

Naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge potwierdzają, że czekolada może chronić mózg i serce przed chorobami. Jedzenie czekolady w dużych ilościach jest zdrowe, ale nie dla całego organizmu.

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Cambridge potwierdzają, że osoby, które jedzą więcej czekolady są mniej narażone na udar mózgu czy choroby niedokrwiennej serca.

Jeśli jesz więcej czekolady masz szanse być zdrowszym

Naukowcy zbadali ponad 114 000 osób, wśród których jedzący czekoladę w dużych ilościach - ponad dwie tabliczki czekolady tygodniowo - byli mniej narażeni na choroby serca i udar mózgu.

Dr Oscar Franco z Uniwersytetu Cambridge potwierdził, że czekolada była od wielu lat pomocna przy obniżaniu ciśnienia krwi. Jednak, aby wyniki badań nad czekoladą były obiecujące musza poświęcić im więcej czasu.

Naukowcy zalecają jednak osobom, które nie jedzą czekolady wcale, aby zaczęły jeść ją chociaż w niewielkich ilościach.

Czekolada w zbyt dużych ilościach może też zaszkodzić

Wiadomo, że jedzenie zbyt dużych ilości czekolady może doprowadzić do cukrzycy typu II oraz nadwagi.

Victoria Taylor z fundacji British Heart Fondation, zaznacza, że nie można zalecać ludziom jedzenia czekolady, ponieważ istnieją inne zdrowsze środki zapobiegania chorobom serca.

Czekolada dla urody i nastroju

Jednak czekolada ma też swoje inne dobre właściwości. Po zjedzeniu czekolady wzrasta poziom endorfiny - hormonu szczęścia. Czekolada zawiera tryptofan - aminokwas niezbędny do produkcji serotoniny. Czekolada stymuluje układ nerwowy, poprawia koncentrację i dodaje energii.

Dodatkowo czekolada może zapewnić nam urodę - znane są maseczki i peelingi z czekolady.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki