kobieta, włosy, uroda, pielęgnacja, jak dbać o włosy

i

Autor: materiały prasowe

Co jeść, żeby mieć piękne włosy?

2017-03-06 16:00

Aby cieszyć się mocnymi i zdrowymi włosami, musimy dostarczać organizmowi niezbędnych składników, które wzmocnią je od środka. Jakie witaminy i mikroelementy są do tego niezbędne? Wyjaśniamy!

Każda kobieta chce mieć gęste i lśniące włosy, ale nie każdą z nas natura obdarzyła równie łaskawie. Jeśli twoim problemem są cienkie, łamliwe i matowe włosy, to prawdopodobnie sygnał, że nie dostarczasz organizmowi odpowiednich składników odżywczych. Właściwa pielęgnacja to nie tylko szampon i odżywka, ale także zdrowe odżywianie oraz uzupełnienie diety suplementami. Zapewnienie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych nie jest trudne, jeśli będziemy pamiętać o zróżnicowanej diecie bogatej w owoce i warzywa. Dodatkowo warto uzupełnić ją o odpowiednie suplementy, np. Merz Spezial Dragees, których skład został skomponowany tak, by dostarczyć witaminy i mikroelementy nie tylko wzmacniające włosy, a także cerę i paznokcie. Kompleksowy zestaw składników odżywczych pozwoli cieszyć się zdrowymi, mocnymi i pięknymi włosami, które są ozdobą każdej kobiety. Jeśli chcesz sobie sprawić prezent na Dzień Kobiet, pamiętaj, że piękne włosy nigdy nie wychodzą z mody!

Zbilansowana dieta

Włosy potrzebują niezbędnych składników, aby mogły zdrowo rosnąć. Ich niedobór może powodować osłabienie, a nawet wypadanie włosów. Zbilansowana dieta pomoże je wzmocnić i poprawić ich wygląd. O jakich składnikach warto pamiętać?

Cynk – pomaga regulować pracę gruczołów łojowych, wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu. Bogate w cynk są m.in.: pestki dyni, biała fasola, zielony groszek, migdały, kasza gryczana, a także gorzka czekolada.

Biotyna – wpływa na prawidłowe funkcjonowanie skóry głowy, wzmacnia włosy, pomaga we wzroście, zwiększa ich odporność na czynniki zewnętrzne. Niedobory biotyny mogą prowadzić nawet do istotnego przerzedzenia fryzury. Składnik ten występuje w: jajkach, mleku, serach i maśle. Zwykle jej ilość w produktach spożywczych jest śladowa, dlatego zalecana jest suplementacja.

Cysteina – substancja niezbędna dla prawidłowej budowy włosów. Cysteina wchodzi w skład keratyny, która jest białkiem-budulcem włosów. Dzięki niej włosy są mocniejsze, bardziej błyszczące i odporne na uszkodzenia. Występuje w orzechach pistacjowych, orzechach laskowych, serach i rybach.

Metionina – podobnie jak cysteina jest składnikiem potrzebnym do prawidłowej budowy włosów i stymuluje proces ich wzrostu. Dobrymi źródłami metioniny są m.in.: jajka, ryby, rośliny strączkowe, orzechy brazylijskie i sezam.

Witaminy z grupy B – wzmacniają włosy i cebulki, dzięki czemu zapobiegają ich wypadaniu. Źródłem witamin z grupy B są m.in. orzechy, nasiona dyni, rośliny strączkowe, nabiał, ryby, ziemniaki.

Witamina A – poprawia pracę gruczołów łojowych, zapobiega też powstawaniu łupieżu. Występuje m.in. w warzywach, takich jak marchewka i papryka, w jajkach i mleku, a także w wątróbce.

Witamina C – jest niezbędna do produkcji keratyny, poprawia krążenie skóry głowy i sprężystość włosów. Rozdwajanie się końcówek i łamliwość włosów mogą mieć źródło w jej niedoborach. Bogate w witaminę C są m.in.: warzywa i owoce – szczególnie cytrusy oraz kiszona kapusta.

Zobacz: Jak dbać o loki? Czy na pewno wiesz wszystko?

Przeczytaj też: Hollywoodzkie fale - najgorętsza fryzura na rozdaniu Oscarów! Jak ją zrobić? [TUTORIAL]

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki