Czy pączki są niezdrowe? Tłusty czwartek 2014

2014-02-26 16:11

Zbliża się tłusty czwartek. W tym dniu na polskich stołach zagoszczą pączki, które powszechnie uważane są za dość niezdrowy przysmak. Czy rzeczywiście tak jest?

Pączek - samo zło

Trudno zaprzeczyć faktom. Pączki to jedna z największych bomb kalorycznych wśród słodyczy. Jedna porcja tego przysmaku zawiera ok. 300 kalorii. To tyle samo, co jeden posiłek. Co więcej, ponad 10% ich masy stanowi tłuszcz. Najczęściej są to tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, ponieważ według tradycji pączki powinno smażyć się na smalcu. Nie zapominajmy też o nadzieniu i innych słodkich dodatkach: budyń, marmolada, lukier, cukier puder, czekolada. Dzięki nim pączki nie tylko ładnie prezentują się na stole, ale również zwiększa się ich wartość kaloryczna.

W obronie pączków

Pamiętajmy jednak, że w przeszłości pączki były dużo bardziej tłuste. Nadziewano je przecież słoniną. Pączek też nie jest najgorszym wyborem, jakiego możemy dokonać w tłusty czwartek. Taka sama porcja faworków ma więcej kalorii. Poza tym, w przeciwieństwie do innych słodyczy, pączki nie zawierają chemicznych dodatków i konserwantów. Najlepiej kupować te przysmaki w cukierniach, gdzie piecze się je na bieżąco.

Najważniejszy jest umiar

Pączki nie są wiec tak niezdrowe, jak niektórym mogłoby się wydawać. Jeśli jednak chcemy ograniczyć kalorie, nie rezygnując przy tym z tradycji, zmniejszmy ilość zjadanych słodyczy i zwróćmy uwagę na dodatki. Zamiast dwóch pączków, zjedzmy jednego, a lukier czy czekoladę zastąpmy cukrem-pudrem.

Zobacz: Tłusty czwartek 27.02. 2014: Przepis na oponki z lukrem pomarańczowym

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki