WIADOMOŚCI Polityka Polska Warszawa Świat Opinie Dzieje się USA NowaTV
SUPER EXPRESS.pl wiadomości dzieje się Fasolka - zmniejsza poziom cukru, pomaga w odchudzaniu

Fasolka - zmniejsza poziom cukru, pomaga w odchudzaniu

08.07.2011, godz. 11:00
Fasolka
foto: EAST NEWS

Fasolka szparagowa, żółta i zielona, jest źródłem błonnika oraz witamin K i C. Zawiera także kwas foliowy, dzięki czemu polecana jest kobietom w ciąży, a także osobom z niedoborem żelaza i wysokim poziomem cukru, ponieważ ma właściwości obniżające jego poziom.

DLACZEGO WARTO jeść fasolkę?

Fasolka szparagowa, na którą sezon już się rozpoczął, zawiera potas, wapń, fosfor, żelazo i mangan. Ma właściwości zmniejszające poziom cukru we krwi. Fasolka ma tylko 32 kcal i dużo błonnika, a więc możemy ją śmiało jeść przy okazji stosowania różnych diet. Warzywa te dobroczynnie wpływają również na nerki i pęcherz.

Ważne: najwięcej wartościowych substancji zawiera młoda fasolka.

KTO POWINIEN jeść fasolkę?

- kobiety w ciąży oraz planujące dziecko
- osoby z nadwyżką cukru we krwi
- osoby z niedoborem żelaza
- osoby odchudzające się i te z nadwagą
- osoby, które mają słabsze kości (fasolka zawiera wapń i fosfor)
- osoby z wysokim ciśnieniem
- osoby cierpiące na astmę
- osoby starsze (cierpiące na reumatyzm i zapalenia stawów)

Patrz też: Jagody - zwalczają bakterie, cholesterol, a nawet nowotwory

Osobom z cukrzycą oraz z przewlekłymi chorobami pęcherza zaleca się picie wywaru z ugotowanej suszonej fasolki.

autor: Emilia Wiśniewska zobacz inne artykuły tego autora
REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: