Pączek dobry na potencję

i

Autor: Marcin Smulczyński

Ile kalorii ma pączek? Jak usmażyć pączka samemu? [PRZEPIS]

2016-02-04 14:00

Z okazji tłustego czwartku dobrze wiedzieć, ile kalorii ma wybrany przez nas pączek. A jeść należy - w końcu to tradycja! Co ciekawe krąży przesąd, że bez obżarstwa w tym dniu, nie czeka na nas najlepszy rok...

Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 2,5 pączka. A jak wiadomo, pączki są kaloryczne! Jeden może mieć w zależności od nadzienia, posypki i sposobu smażenia od 200 do 400 kalorii! Wraz z pączkiem pochłaniamy sporą ilość cukru, a taka dawka (a właściwie gwałtowny wzrost, a później szybki spadek poziomu cukru) wzmaga głód, powoduje chęć jedzenia. Żeby troszeczkę oszukać organizm, po zjedzeniu pączka można zjeść grahamkę lub pieczywo razowe. Węglowodany złożone są dłużnej trawione! To oznacza, że jest szansa, że skończymy jedzenie na jednym pączku.

Kalorie, kalorie

Pączek klasyczny bez nadzienia ma około 200 kalorii, z adwokatem już około 240, z budyniem 300, z lukrem 350, w czekoladzie 300, z nadzieniem różanym również około 300. Najlepiej zjeść minipączka - ma tylko około 50 kalorii. Faworki, również popularne w tłusty czwartek mają 87 kalorii/sztuka, a donuty, kuszące kolorami, mają tych kalorii już w okolicach 300.

Czytaj: Tłusty czwartek - skąd święto? Czemu jemy wtedy pączki?

Co ciekawe, żeby spalić jednego pączka (300 kalorii) trzeba albo pisać na komputerze przez 2 godziny, albo rozmawiać przez telefon przez 2,5 godziny, albo oglądać telewizję przez, uwaga, 10 godzin!

Przepis na pączka

Jak wiadomo zdrowsze jest to, co sami przygotujemy w domu. Oto przepis na pączka!

szklanka (250 ml) mleka
50 g świeżych drożdży (lub 14 g suszonych)
3 łyżki cukru
500 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 łyżka cukru wanilinowego
1 jajko
4 żółtka
4 łyżki stołowe masła (40 - 50 g), roztopionego i ostudzonego
nadzienie do pączka
cukier puder

Ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru wrzucamy do miski, mieszamy i wstawiamy do garnka z ciepłą wodą. Drożdże mają się spienić. Do większej miski wrzucamy mąkę do dużej miski, dodajemy sól i cukier wanilinowy, jajko i żółtka musimy utrzeć z pozostałymi 2 łyżkami cukru na puszystą pianę.

Następnie do mąki dodajemy drożdże, mieszamy i dodajemy ubite jajka. Teraz pora na wyrobienie ciasta. Ma ono odchodzić od ręki. Do wyrobionego już ciasta dodajemy ostudzone masło, zagniatamy do połączenia się składników, a następnie odstawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia.

Już wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy (żeby pozbyć się pęcherzy powietrza) i rozciągamy na placek, z którego szklanką wycinamy koła. Krążki powinniśmy jeszcze odstawić na godzinę! Dopiero po takim czasie na środek placka nakładamy nadzienie, zlepiamy brzegi, robimy kulkę.

Pączki smażymy na oleju o temperaturze 180 stopni. Poczekajmy aż ociekną z tłuszczu i obtoczmy je w cukrze pudrze.

Zobacz też: Przepis na wegańskie pączki! Zdrowsze?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki