Jagody - zwalczają bakterie, cholesterol, a nawet nowotwory

2011-07-05 12:15

Jagody zawierają witaminy B1 i C, a także 7% garbników, które mogą pomóc w problemach żołądkowych. W jagodach znajdują się przeciwutleniacze, które wspomagają naczynia krwionośne i ułatwiają przepływ krwi w żyłach.

DLACZEGO WARTO jeść jagody?

- zawierają witaminy A, B1 i C, a także pierwiastki cynk, miedź i selen
- wspomagają nasz układ krwionośny biorąc udział w tworzeniu nowych krwinek i udrożniając żyły
- zawierają kwas foliowy, a więc są zalecane dla kobiet w ciąży (wspomagają prawidłowy rozwój płodu)
- mają właściwości bakteriobójcze dzięki zawartym w nich garbnikom
- wspomagają organizm w profilaktyce chorób nowotworowych
- wypierają zły cholesterol i przyczyniają się do powstawania dobrego
- mają dużo błonnika (całe owoce) - dlatego zalecane są przy zaparaciach
- sok z jagód (nie słodzony) zalecany jest na biegunki

Patrz też: Czarne porzeczki - JAK poprawiają URODĘ, co leczą

JAKIE zastosowanie mają jagody

- suszone owoce - działają przecibakteryjnie, a wywar z nich jest dobry na ból brzucha i biegunki u dzieci
- dojrzałe owoce - mogą działać lekko przeczyszczająco
- napar z owoców można stosować do płukania jamy ustnej przy zapaleniach dziąseł
- liście jagody - pomagają w stanach przedcukrzycowych, a także przy zapaleniu pęcherza

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki