pączki, tłusty czwartek

i

Autor: materiały prasowe

Jak przetrwać tłusty czwartek na diecie?

2017-02-23 11:00

Tłusty czwartek budzi grozę u wszystkich, którzy są na diecie. Zapach świeżo smażonych pączków z lukrem zapewne skusi niejednego, jednak należy zdawać sobie sprawę, że za pysznym smakiem pączka z dżemem kryje się około 300 kalorii. Jak podkreślają eksperci, ze słodkości nie trzeba rezygnować tego dnia. Co jednak zrobić, aby nie przesadzić 
z pokusami w tłusty czwartek?

Tłusty czwartek jest trudnym dniem nie tylko dla osób z nadwagą i otyłością, ale także tych, którzy są w trakcie odchudzania. - Sięgając po pączka, musimy pamiętać, że są to tylko puste kalorie. Spożycie tego typu przekąski, nie zaspokoi uczucia głodu, a spowoduje jego wzmożenie. Myślę, że szkoda tracić tego, czego dokonało się w odchudzaniu, na rzecz krótkiej przyjemności – mówi Monika Honory, holistyczny ekspert ds. żywienia. - Spadek cukru we krwi jest zjawiskiem normalnym oraz fizjologicznym. Rozwiązaniem tego problemu jest dostarczenie zdrowej, dobrej jakościowo przekąski, która pozwoli utrzymać prawidłowy jej poziom – dodaje Monika Honory.

Aby zmniejszyć lub utrzymać wagę ciała, najlepiej jest łączyć węglowodany proste oraz złożone w jednym posiłku. Dzięki temu organizm otrzyma odpowiednią ilość cukru, która pomoże zwalczyć nagły głód oraz nieodpartą pokusę sięgnięcia np. właśnie po pączka. Zatem alternatywą do wysokokalorycznych oponek i faworków mogą być... słodkie zupy. - W Polsce zupy kojarzą się jako dania wytrwane, a musimy jednak pamiętać, że z dodatkiem cynamonu, migdałów czy owoców, można stworzyć smaczny i sycący posiłek, który zaspokoi potrzebę zjedzenia słodyczy, a przy okazji dostarczy do organizmu wartości odżywczych – podpowiada Monika Honory.

Poniżej przykładowy przepis na słodką zupę Migdałówkę autorstwa Moniki Honory. Smacznego!

MIGDAŁÓWKA

SKŁADNIKI

1,5l mleka 2%
2-3 łyżki rodzynek
2 łyżki gorzkich migdałów
1,5 szklanki słodkich migdałów
2 łyżki masła
2 łyżki cukru brązowego
¾ szklanki ryżu
Sól

PRZYGOTOWANIE

Opłucz ryż, a następnie ugotuj go na małym ogniu w osolonej wodzie. Pamiętaj przy tym, aby często mieszać żeby ryż się nie skleił. Ugotowany i odcedzony ryż powinien być dosyć sypki. Całe migdały sparz we wrzątku, zdejmij z nich skórkę i zmiksuj. Następnie sparz rodzynki odsącz z nich wodę. Na wolnym ogniu ugotuj mleko, dodaj masło, migdały, rodzynki i ryż. Wszystko razem wymieszaj i w razie potrzeby dopraw wedle uznania.

Zobacz: Co ćwiczyć, żeby spalić jednego pączka?

Przeczytaj też: PASKUDNA prawda o pączkach w Tłusty Czwartek!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki